[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, helmikuu 01, 2006

Saunalahti ja mobiilidata kasvussa

Saatan liioitella, mutta pidän hyvin hienona sitä, että Saunalahti julkisti tänään kokonaan kiinteähintaisen mobiilidatapalvelunsa, jota markkinoidaan avoimesti esimerkiksi kannettavan tietokoneen käyttäjille. 384 kbit/s -nopeusluokan lisäpalvelun kuukausimaksu on 29,90 euroa ja 128 kbit/s -palvelun 19,90 euroa.

Ainoa rajoitus Saunalahden palvelussa on ilmeisesti P2P- eli vertaisverkkojen käytön kielto sopimusehdoissa, josta Saunalahden myyntijohtaja kertoi uutistani varten. Liekö tuo asiakkailla mielessäkään, kun useimmilla hevikäyttäjillä lienee jo kotona vähintään joku ADSL-liittymä.

Nämä hinnat ovat vielä korkeita, mutta ovat hyvä pelinavaus. Luulen nimittäin, että kuluttajat kaipaavat nimenomaan kokonaan kiinteähintaista hinnoittelua, jossa ei tarvitse miettiä kuinka paljon yhden videopätkän katselu tai sähköpostin säännöllinen lukeminen maksaa. Kuluttaja haluaa turvallisen, kiinteän hinnan.

Saunalahdella oli jo aiemmin Dataetu-niminen lisäpalvelu, jossa oli kuitenkin 12 kuukauden määräaikaisen sopimuksen vaatimus ja operaattori kertoi voivansa kuristaa kaistan 64 kbit/s tasolle. Onhan muillakin ollut kiinteähintaisia datapaketteja, esimerkiksi Elisan Mobidata 10, mutta siinä nopeus on rajoitettu 64 kilobittiin. DNA taas on tarjonnut kiinteää hintaa vain yrityksille. Ja muissakin tarjouksissa on ollut rajoituksia.

Kannettavalla surffaajalle pelinavaus ainakin on merkittävä. Esimerkiksi TeliaSoneran 500 Mt/kk paketti maksaa Suomessa 84,90 €/kk, kun Saunalahdelta saman ja enemmän tiedonsiirtoa saa alle kolmanneksella euroja. Odotan innolla, kun seuraavan kerran laitan hinnat vertailutaulukossa vierekkäin, graafista tulee hyvännäköinen. Tukholmassa lienee aika jo aloittaa diskuteeraaminen datahinnoittelusta.

Rohkenen myös arvata, että kun operaattorit lopulta uskaltavat hinnoitella enemmän ja edullisempia kiinteähintaisia paketteja, datapalveluiden käyttö vain lisääntyy ja kaikki voittavat. Tällähän UMTS-verkkoinvestointejakin on aikoinaan perusteltu; datakaistaa voidaan tarjota edullisemmin kuin 2/2,5G-GPRS-verkoissa.

Suomi on populaatioltaan ja väestötiheydeltään sen verran pieni maa, että täällä on 3G-verkkojen kaistan puolesta hyvin varaa tarjota esimerkiksi uutisten ja TV-ohjelmien katselua UMTS-verkossa. Kuluttaja ei tarvitse kallista ja isoa DVB-H-mötikkää satunnaiseen katseluun, vaan tavallinen peruspuhelin RealPlayer-soittimella riittää. Jos kiinteä hinnoittelu yleistyy, uskon näidenkin palveluiden piristyvän.

Tunnisteet:

Kommentit: 8

Blogger zache_ kirjoitti:

Tässä tietysti pitää huomioida se, että suurin osa suomesta on <2.5G verkkoaluetta eikä 3G ja on mielenkiintoista nähdä miten verkot kestää kuormaa vai tehdäänkö DNA:t.

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Tuo on hyvä kysymys. Toisaalta, jos kuluttajat alkavat laajasti maksaa Saunalahdelle/Elisalle 19,90 tai 29,90 euroa kuukaudessa nykyisen kk-laskutuksensa päälle, sehän tarkoittaa lähes kolmanneksen tai puolikkaan kasvua kuukausilaskutukseen. Operaattoreiden mukaan matkapuhelinliittymien ARPU:t ovat tällä hetkellä Suomessa 30-35 €/kk tasolla. Luulisi, että tämä tuo jo mahdollisuuksia panostaa UMTS-verkkojen laajentamiseen ja siten kaistan lisäämiseen.

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Luulisi, että tämä tuo jo mahdollisuuksia panostaa UMTS-verkkojen laajentamiseen ja siten kaistan lisäämiseen."

Saunalahden käyttämässä Elisan verkossa tuntuu olevan vahvoilla 3G alueillakin aika paljon kuolleitapisteitä kun taas toisaalla tieto juoksee haipakkaa. Lisäinvestoinnit lienevät paikallaan.

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Anonymous Sami kirjoitti:

Tällainen siirto oli odotettavissa mutta kyllä sitä saikin odottaa turhan pitkään. Toivottavasti homma lähtee toimimaan kaikin puolin hyvin.

Mitä tulee datapalveluiden käytön piristymiseen niin kiinteähintainen mobiilidata aivan varmasti edesauttaa sitä. Ongelma vain on siinä, että datapalveluiden käytön lisääntyminen ei automaattisesti tarkoita sitä että "kaikki voittavat"; jos käytettyjä palveluja tarjoavat pääasiassa muut kuin operaattorit, on vaarana että operaattoreista tulee juuri sitä mitä osa on pitkään pelännyt - bittiputkia.

Jos operaattorit lähtevät tarjoamaan esim. mainitsemiasi TV-ohjelmia IP:n päällä, houkutus lätkäistä lisähinta sen päälle (datapaketin lisäksi siis) voi osoittautua liian suureksi - ja sitten taas ihmetellään että eivät ihmiset haluakaan niitä käyttää..

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Blogger zache_ kirjoitti:

Minä en tajua mikä ongelma tuossa on että operaattoreista tulee bittiputkia. Jos se on niin kamalaa niin eriyttäisivät vain sisällöntuotannon ja tiedonsiirron, että kummatkin pystyvät tekemään sitä mihin parhaiten pystyvät ettei keinotekoisesti tarvitse rajoittaa asioita että toinen puoli pärjäisi.

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Anonymous Sami kirjoitti:

Ei bittiputkena olo kaikille operaattoreille olekaan ongelma - riippuu valitusta strategiasta. Joillekin se voi olla juuri se mitä haetaan, toisille taas pahin mahdollinen painajainen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ns. megaoperaattorit (Vodafone et al) ja sisältöön erikoistuneet MVNO:t (esim. Amp'd) ovat niitä jotka jossain määärin menestyksellisesti kykenevät tarjoamaan sisältöäkin.

Silti kaikki ovat huolissaan siitä että sisältö ja palvelut karkaavat operaattorien hallusta ja sitä kautta pakotetaan operaattorit bittiputkiksi. Ymmärrettävästi ne kenellä tämä ei ole strategisena suuntana ovat sensuuntaisesta kehityksestä enemmän kuin hermostuneita.

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Uudelle paikkakunnalle muuttaessani käytin kuukauden päivät Soneran 3G-verkkoa tilapäisratkaisuna ADLS-liittymää odotellessani. Olen hyvin tyytyväinen kokemaani tiedonsiirtonopeuteen ja myös handover toimi moitteetta gprs-, edge- ja umts -verkkojen välillä, ainakin 6630:lla. Eniten vain kismitti, että yhteyden toimiessa hyvin Data 100 -paketilla tiedonsiirtomäärä tuli huomaamatta täyteen muutamissa päivissä.

Saunalahden lanseeraama ratkaisu oli todellakin tärkeä pelinavaus varsinkin kun ollaan toitotettu miten saada mobiili dataliikenne kasvuun. Toivottavasti myös muut operaattorit reagoivat nopeasti.

Olen samaa mieltä että rajattomalla tiedonsiirrolla saataisiin potkua erilaisiin streaming-sovelluksiin. Suoravirtausratkaisuissa on vielä etuna OnDemand-periaate, mitä ei käsittääkseni ole dvb-h -tekniikassa. Korjatkaa jos olen väärässä.

Kiitos Tero asiantuntevasta ja ajantasaisesta blogista. Jatka samaan tyyliin :)

torstai, 02 helmikuu, 2006  
Anonymous Juha kirjoitti:

Itse maksan kymmenen megan datapaketista kymmenisen euroa kuussa nykyisellä operaattorillani, joten Saunalahden tarjous kieltämättä houkuttelee. Itse käytän mobiilidataa lähinnä kännykällä postien lukuun ja satunnaiseen surffaukseen, mutta myös silloin tällöin matkan varrella voi läppärillä kurkistella nettisivuja.

Toivottavasti muut operaattorit reagoivat nopeasti.

perjantai, 03 helmikuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle