[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, helmikuu 01, 2006

Kännykkävertailu naistenlehdessä

Jotain matkapuhelinten tai kansan kielellä kai jo "kännyjen" arkipäiväistymisestä kertoo se, että tuorein Kodin Kuvalehti (3/2006) on vertaillut uusimmat kännykät ja suositellut erilaisia malleja koko perheelle.

Perheenjäsenet ovat isä, äiti, isoäiti, 10-vuotias poika sekä teinipoika ja -tyttö. Tekstissä vilahtavat uskottavasti läpät, kamerat, MP3-soittimet, muistikortit, soittoäänet, pelit ja muut ominaisuudet. Toisaalta "ikäkäyttäjän" teknisesti yksinkertaiset, mutta käytettävyyden kannalta erilaiset tarpeet (kuten isot näppäinet) osataan tunnistaa myös.

En tiedä kuinka suuri osa jutusta on tämän toimituksen tuottamaa, kun artikkelin yhteydessä mainitaan, että koko teksti on luettavissa 1.2.2006 ilmestyvässä Kuluttaja-lehdessä.

Tässäpä on nörtti- ja tekniikkalehdille pohtimista, sillä niiden pitää tosissaan skarpata, jotta arkipäiväistyvän tekniikan takia kannattaa lukea erikoistunutta lehteä. Teksti on pääasiassa asiallista, mutta pieniä mokia hyppii esille. Tekstissä muun muassa suositellaan "nopeaksi ja pieneksi" puhelimeksi isälle Nokia N90:tä ja SE W800:aa teinipojalle, joka haluaa juuri simpukkamallin. Tosin mokiahan on kaikissa lehdissä, sitä ei käy kiistäminen.

Minun ammattimainen lähestymistapani testata puhelimia käsittää pelkän soittamisen ja tekstiviestien lisäksi yleensä:
  • Windows-ohjelmiston asennuksen. Jos ei onnistu Bluetoothilla, ainakin USB-kaapelilla pitää toimia.
  • Outlook-synkronoinnin vähintään kalenterin ja osoitekirjan osalta.
  • Kuvien ja muiden tiedostojen siirron.
  • WLAN-yhteyden WEP- ja WPA-salauksilla.
  • Sähköpostin hakemisen IMAP4-laatikosta.
  • Web-selaimen toimivuuden, esimerkiksi pda-linkit.net ja verkkopankki salauksen vuoksi.
  • Pikaisen MP3-musiikin kuuntelutestin. Käytän paria Adiemuksen biisiä, jotka rätisevät pahasti huonoilla kuulokkeilla ja soittimilla.

Mitä lisäisitte? Tiedän, että akkukestosta pitäisi kertoa tarkemmin kuin mutuarvio, mutta se on melko raskas työvaihe jossain pikatestissä.

Kommentit: 8

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ehkä tekniikka & nörttilehtien pitäisi keskittyä vaikeampiin aiheisiin. Esimerkiksi miettiä puhelinten soveltuvuutta business käyttöön yms.

Mitä taas voisi testata:
- Toki olisi hyvä että joku viitsisi testata Macilla / Linuxilla, eikä pelkästään Windowsilla.
- Suorituskyky; varmaan kännyköillekin alkaa löytyä sovelluksia tämän mittaamista varten (alueita on paljon, esimerkiksi CPU:n MIPS:t, grafiikka 2D & 3D, 3G / WLAN nopeus, tiedostojärjestelmä yms).
- Java- / natiivisovellusten toimivuus

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Yksi hyvä testattava olisi tosiaan sovellukset, esimerkiksi Nokian 6680 imee pelkän Java-virtuaalikoneen käynnistyksessä puolet muististaan, joten kahta Java-ohjelmaa ei voi oikein ajaa. Jos taas haluaa navigoida Navicorella tai TomTomilla, mikään muu softa ei muistiin mahdukaan jne.

Tällaisista asioista olisi ihan hyvä kertoa enemmän, varsinkin kun ero esimerkiksi 6260:n ja 6680:n välillä on hurja. Ensimmäisellä voi oikeasti moniajaa (Java vie vain 1/4 muistista), jälkimmäinen on suunniteltu melkolailla yhden softan käyttöön. Ja itse ainakin mieluusti navigoinnin lomassa pikaisesti katsoisin vaikka webistä osoitteen tai muuta. Eipä onnistu.

- Symbiatch

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ärsyttävän usein testeissä ei mainita mitään käytännön suorituskyvystä. Ainoastaan silloin kun joku mättää todella pahasti, esim nokian enismmäisess s60 puhelimessa, tuosta mainitaan.

Vielä nykyäänkin ihan peruspuhelimet, Nokian s40 ja navinäppäinpuhelimet on monella tapaa "älypuhelimia kätevämpiä" - soittamiset ja tekstiviesteilyt käy silmänräpäyksessä.

Sen sijaan älypuhelimessa esimerkiksi soittologin, puhelinluettelon tai viestien avaaminen voi kestää useita sekunteja. Pikkujuttuhan tämä on, eikä häiritse kännykkää ostettaessa ja opeteltaessa, mutta jatkuvassa käytössä oikeassa elämässä tuo käy ärsyttämään. Tuntuu että uudet puhelimet vain hidastuvat hidastumistaan.

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Sami kirjoitti:

Testilistaan voisi mielestäni lisätä ainakin kameralla otettujen kuvien + videon laatu; puhelimet on kuitenkin varustettu nykyään kasvavissa määrin sellaisilla kameroilla joilla voi ihan oikeasti ottaa kuvan tai pari.

Värinähälytyksen puuttuminen on sanoisinko hälyttävä ja yllättävä puute useissa uusissa puhelimissa, joten maininta siitä on aina hyödyllistä - mielestäni esim. N90:n ehdottomasti huonoin ominaisuus on vibran puute.

Lisäksi olen samaa mieltä muiden kanssa että puhelinten suorituskyvyllä alkaa olla yhä enemmän merkitystä. On yllättävän ärsyttävää jos puhelinta saa joka painalluksen jälkeen odotella että tekis-nyt-jotain..

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Puhelimen kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat kuuluvuus ja akun kesto, mitattuna jossakin muualla kuin Stockmannin nurkalla.

-- LH

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Onko missään ollut testiä jossa vanhemmanpuoleiset, puolisokeat/kuurot, tekniikasta mitään tietämättömät henkilöt olisivat OIKEASTI arvostelleet eri puhelimia ?

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Useille meistä kännykkä ei enää ole vain puhelin tai sähköisen kommunikoinnin väline vaan myös tiedonhakutyökalu näin ollen myös kannettavan kompakti korvaaja. Mielestäni suurempaa huomiota perinteisten kännykkäominaisuuksien testaamisen rinnalle tulisi kiinnittää tiedonhakuun eli selaimien kykyyn hakea tietoa internetistä säädyllisessä ajassa ja sen esittämiseen selkeästi kuten myös yleiseen selattavuuteen. Tosin tässä olisi puhelinvalmistajillakin paljon parannettavaa.

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Uudessa MikroBitissäkin oli aikas huvittava yksityiskohta kun CF110 on kahdessa peräkkäisessä lauseessa ensin liukukansipuhelin ja sitten simpukka. :) (uudet tuotteet -osiossa)

keskiviikko, 01 helmikuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle