[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, helmikuu 03, 2006

Kännykkä-TV:n tekijänoikeuskiistat

En ole ehtinyt seurata kännykkä-TV-kiistan kaikkia käänteitä. Peruskuvio on ilmeisesti se, että LVM:n asettama työryhmä on ehdottanut, ettei kännykkä-TV- eli DVB-H-ohjelmajakelulle tulisi erillisiä tekijänoikeusmaksuja, vaan niiden katsottaisiin olevan samaa sisältöä kuin antenniverkon (DVB-T) lähetysten.

Tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto ja Teosto taas väittävät olevan kyse TV-ohjelmien niin sanotusta edelleen lähettämisestä, josta pitää maksaa uusi korvaus. Vaatimusta on myös syntymässä sillä, että on syntymässä kokonaan uusien palveluiden markkina.

Kuviohan on tuttu radiomaailmasta. Internet-radiolähetyksistä pitäisi maksaa samalla periaatteella Gramexille kuin tavallisen radion kuuntelusta, vaikka sisältö on sama, eikä kukaan kaiketi kuuntele FM- ja internet-radiota yhtäaikaisesti. Joka tapauksessa Gramexin linjauksen takia suurin osa Suomen nettiradioista on suljettu, ja radiokanavilla siis on vähemmän kuuntelijoita. Edistääkö tämä sitten alan kehitystä?

DVB-H-kiista on sikäli kiinnostava, että vastakkain on voimakkaita tahoja ja lobbaajia. Tekijänoikeusjärjestöt ja opetusministeriö vaativat uusia tekijänoikeusmaksuja, kun taas isojen mediayhtiöiden TV-kanavat ovat selkeästi tätä vastaan. Niiden mielestä kyse ole uudesta sisällöstä, vaikka jakelutie onkin vähän erilainen. Asia ei ole vähäpätöinen, vaan uusien tekijänoikeusmaksujen katsotaan romuttavan koko kännykkä-TV heti alkuunsa.

Parhaiten tilanteesta pysyy tällä hetkellä ajan tasalla seuraamalla Digitodayn tekijänoikeusblogia. Siellä on myös linkit eri osapuolien julkisiin lausuntoihin. Suorimmat kommentit ovat toistaiseksi tulleet Ylen hallintojohtajalta Jussi Tunturilta:

"Olen nyt useamman vuosikymmenen ollut näiden asioiden kanssa tekemisissä, mutta tämä on kyllä tyhmintä, mitä minä olen kuullut. Tekijänoikeusjärjestöt ovat ahneudessaan nyt astuneet tyhjän päälle." (Digitoday 2.2.2006)

Kommentit: 11

Blogger zache_ kirjoitti:

Ennustan ip-tv:n liittymisen tähän mobiili-tv keskusteluun myös. Siinä yle tosin on toisella puolella ja natseilemassa siitä miten lähetystä saa siirtää, eli kaipaako kukaan ip-verkossa digi-tv:n hienoja palveluita vai kelpaako netti. Samoin tekijänoikeusjärjestöt varmasti haluavat rahansa samoin kuin mobiili-tv:stäkin.

Joten linkkejä.

- Tietokone: Yle panee ip-tv-operaattorit lujille

- Kari Haakana:Se on hieno, koska se on digitaalinen (ip-tv)

- JE.org: Miten mobiili-tv:n tekijänoikeuskiista heijastuu IPTV-palveluihin

- JE: Mistä löytyy teleyhtiöiden monopoliaseman romuttaja? (ip-tv)

perjantai, 03 helmikuu, 2006  
Anonymous Mikko kirjoitti:

Hyvä linkki Tero!

Se mitä itse olen ihmetellyt tässä mobiili-tv keskustelussa, on se kun monella taholla on keskusteltu että mitä operaattorit laskuttavat tästä palvelusta. Minä kun en ymmärrä miten operaattorit liittyvät tähän? Miksi minun pitäisi maksaa operaattorille television katselusta?
Sitten ymmärrän että maksan operaattorille, jos he alkavat asentamaan dvb-h lähettimiä nykyisten gsm verkon lähettimien kylkeen. Mutta jos verkon tekee joku muu, esim. Digita, niin miksi ihmeessä operaattorin pitäisi tästä palvelusta saada rahaa? Muuta kuin datamaksujen(paluukanavan yms.) muodossa?

Kertokaa viisaammat...

perjantai, 03 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Minä kun en ymmärrä miten operaattorit liittyvät tähän? Miksi minun pitäisi maksaa operaattorille television katselusta?"
Hyvä kysymys, ajatus että noista pitäisi maksaa jotain on uponnut hyvin toimittajiin. Jos ensin joutuu maksamaan TV-maksua >200euroa vuodessa ja sen lisäksi vielä kk maksuja niin ehkä jotain on outoa. Kuulostaa aivan samalta kuin moni on yrittänyt WAPin suhteen, yksikertaisempi (halvempi) suppemapi sisältö kuin "www puolella" mutta jostain syystä pitä saada hintaa ja vielä kovaa...

Operaattoria tarvitaan koska operaattorilla on käyttäjiin laskutus-suhde.

Aidosti lisäarvoa, oli se sitten viihdettä tai hyötyä, tuottavasti palveluista mobiili teeveessäkin voi maksaa, kunten, maanpäällisessä ja kaapeliverkossa.

Perustarjonan ylittävältä osalta

perjantai, 03 helmikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Hyvä kysymys, ajatus että noista pitäisi maksaa jotain on uponnut hyvin toimittajiin."

Asia varmaan näyttää erilaiselta sen mukaan, miltä kantilta katsoo. Minun jututtamani operaattoreiden ja TV-kanavien edustajat ovat kommentoineet, että toimittajat ovat turhan innokkaasti kyseenalaistaneet kuluttajien maksuhalut, vaikka pilottien perusteella kuluttajat olisivat valmiita maksamaan kännykkä-TV:stä.

"Jos ensin joutuu maksamaan TV-maksua >200euroa vuodessa ja sen lisäksi vielä kk maksuja niin ehkä jotain on outoa."

TV-maksua peritään Ylen julkisesta palvelusta, eikä mikään kai estä Yleä tarjoamasta omia kanaviaan "maksutta" eli TV-maksun hinnalla myös kännyköihin. Joissain vaiheessa Suomessa oli puhetta, että noin voisi mennäkin.

Itse en usko, että maksaisin 10-13 €/kk edes nykyisistä suomalaisista TV-kanavista, puhumattakaan että maksaisin uudelleen samojen kanavien saamisesta pienelle näytölle.

Uskon henkilökohtaisesti enemmän siihen, että UMTS-tiedonsirron kiinteä hinnoittelu yleistyy ja voin katsoa esimerkiksi uutiset ja ajankohtaisohjelmat "on demandinä" juuri silloin, kun huvittaa ja sopiva väli on. En oikein usko broadcast-mediaan mukana kulkevassa laitteessa.

perjantai, 03 helmikuu, 2006  
Anonymous kennu kirjoitti:

Maksullisuudesta: Maksulliset tv-kanavat ovat tuttu ilmiö kaapeli-tv-maailmasta ja nykyään myös digi-tv:stä. Minusta ei olisi ollenkaan ihmeellistä, jos vaikkapa CNN kännykässä maksaisi muutaman lantin kuukaudessa.

Mainosrahotteisten ja luparahoitteisten kanavien mallit ovat monimutkaisempia, niitä varmasti pohditaan pitkään... Itse toivoisin, että mahdollisimman suuri osa niistä olisi ilmaisia, jotta mobiili-tv:llä olisi paljon perusmassaa eteenpäin viejänä.

lauantai, 04 helmikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Maksulliset tv-kanavat ovat tuttu ilmiö kaapeli-tv-maailmasta ja nykyään myös digi-tv:stä."

Totta kai maksu-TV on käsitteenä tuttu, mutta kuinka moni on lopulta valmis maksamaan TV-kanavista ("pakollisen" Ylen lisäksi)?

Eri arvioiden mukaan 5-12 prosenttia suomalaisista kotitalouksista (eli noin 150 000 - 400 000 taloutta) tilaisi maksu-TV-kanavia, vaikka televisio lienee sentään 95 prosentissa suomalaisia kotitalouksia.

Optimistisen 12 prosentin arvion esitti SW Television Welhon (entinen HTV) toimitusjohtaja Anu Nissinen Hesarin blogissa.

lauantai, 04 helmikuu, 2006  
Blogger zache_ kirjoitti:

En oikein usko broadcast-mediaan mukana kulkevassa laitteessa.

Entä cachecasting, tai mikä olisikaan oikea termi. Suuri määrä ohjelmia broadcastataan kaikille, mutta käyttäjän päätelaite tallettaa halutut ohjelmat laitteeseen ja ne katsotaan silloin kuin halutaan. Kyse toteutuksen järkevyydestä tosin riippuu kaistasta ja virrankulutuksesta, mutta seuraavan päivän ohjelmat uutisia lukuunottamatta voitaisiin lähettää aina edellisenä yönä laitteeseen (kun laite on latauksessa) salattuina ja jakaa salausavaimia vasta myöhemmin kun ohjelma halutaan esittää.

lauantai, 04 helmikuu, 2006  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Entä cachecasting, tai mikä olisikaan oikea termi. Suuri määrä ohjelmia broadcastataan kaikille, mutta käyttäjän päätelaite tallettaa halutut ohjelmat laitteeseen ja ne katsotaan silloin kuin halutaan."

Tuollainen "ajansiirto" kuulostaa minusta järkevältä ja voi kaiketi toimiakin. Vaan miksi se tallennus pitää tehdä mobiililaitteen rajallisella akulla, muistikapasiteetilla ja suorituskyvyllä?

Enemmänkin näkisin, että ohjelmat tallennetaan kotona esimerkiksi digiboksin kiintolevylle, johon päästään käsiksi esimerkiksi web-pohjaisen käyttöliittymän kautta. Kiintolevytallennin on kotona yhteydessä esimerkiksi reitittimeenm tai UPnP:n avulla PC:hen.

Näitähän ovat harrastajat jo rakentaneet omilla Linux-pohjaisilla PVR-koneillaan. Isoista viihde-elektoniikan valmistajista jopa Sony on visioinut jotain samantapaista ("Location Free PC). Teknisesti tuo onnistuisi jo esimerkiksi minunkin Handanin digiboksilla, jos valmistaja olisi jättänyt API:t avoimeksi ja laittanut Ethernet- tai edes kaksisuuntaisen USB-liitännän.

maanantai, 06 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ajansiirto ja mobiiliTV eivät mielestäni varsinaisesti kilpaile, vaan tukevat toisiaan.

Uskon, kuten monet kirjoittajat että esim. kotitallennusten katselu luureista lisääntyy. Ja jotain salkkarit, Simpsonit eivät välttämättä ole parhaimillaan mobiiliTVssä suorana tai ainakin siihen cachecasting sopii hyvin. Sen suurimpana rajoitteena voi olla toimivien menetelmien syntyminen.

Edellisenpäivän formulat, talousuutiset, Pegingin kisat tai Mestareidenliiga ottelu jne. eivät ehkä kuitenkaan kaikkia vanhana lämmitä, vaan halutaan tuoreempaa materiaali. Jos luurissa on toimivat tallennustekniikat ja verkko on toimiva taskussa ja sisätiloissa niin mainittut tallennukset saatetaankin tehdä luurilla.
T:SS

maanantai, 06 helmikuu, 2006  
Blogger zache_ kirjoitti:

Tuollainen "ajansiirto" kuulostaa minusta järkevältä ja voi kaiketi toimiakin. Vaan miksi se tallennus pitää tehdä mobiililaitteen rajallisella akulla, muistikapasiteetilla ja suorituskyvyllä?

Sitä varten, että tuon ajansiirron saisi tehtyä läpinäkyvästi, langattomasti ja ilman ylimääräistä rautaa käyttäjän päässä. Tuo akun rajallisuus muuten ei ole mikään ongelma jos synkkaus tapauhtuisi ainoastaan silloin kun päätelaite on latauksessa, kuten yöllä. Samalla primetime kanavankäyttö jäisi vapaaksi muille ohjelmille.

Tietysti voi olla vaikeaa saada käyttäjät tottumaan siihen taas, että kerran päivässä pitää laite ladata. Toisaalta wlan gadgetit taitaa vaatia sitä joka tapauksessa.

maanantai, 06 helmikuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Tietysti voi olla vaikeaa saada käyttäjät tottumaan siihen taas, että kerran päivässä pitää laite ladata. "
Kyllä aktiivi käyttäjillä taitaa kerran vuorokaudessa latammisen rytmi verissä.

Verkon kuitenkin pitää olla sellainen että toimii sisätiloissa, tai siis siellä missä GSM verkkokin. Jolloin tässä voisi olla saumaa radioohejelmien katltaisten TV ohjelmien lähettämiseen, jolloin virtaongelmat olisivat pienemmät, mutta toimivana ,mahdollisuus syntyä vaihtoehto ULA analogia kanaville.

tiistai, 07 helmikuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle