[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, marraskuu 03, 2005

SyncML toimii sittenkin

Olen kokeillut viimepäivinä ensimmäistä kertaa SyncML:ää internetissä. Monissa puhelimissa on ollut SyncML-client pitkään, mutta sille ei ole tuntunut olevan käyttöä.

Ruotsalaisen Tactelin tekniikan demona toimiva Mobical synkronoi puhelimen kalenterin, osoitekirjan, muistiinpanot ja tehtävälistan (puhelimesta riippuen). Synkronointi yleensä on vanha juttu, mutta tässä on vinha tuore idea.

Kun kalenteri, osoitekirja, muistiinpanot ja tehtävät ovat netissä, ne on helppo tuoda esimerkiksi uuteen puhelimeen. Kenellepä ei olisi tuttu tilanne, että huollosta tullut puhelin palautuu tyhjänä tai on ostanut uuden puhelimen.

Samoiten tietoja voidaan korjata ja täydentää netissä, ja synkata taas puhelimeen. Tactelin web-sivut ovat selkeät, ja siellä pystyy hallitsemaan helposti asetuksia ja synkronoituja tietoja (katso kuva 1 ja kuva 2).

Tiedot on voinut aina synkronoida työaseman kanssa, mutta se on ollut ajasta ja paikasta riippuvaista. Mobicalilla voi hakea puhelimeensa ajan tasalla olevan kalenterin, osoitekirjan ja muistiinpanot vaikka parissa minuutissa uuden puhelimen hankkimisen jälkeen. Asetuksetkin saa tilattua netistä maksutta SMS-viestillä tai syötettyä käsin.

Kokeilin palvelua synkkaamalla tiedot ensin Nokia 6230:sta nettiin, ja sieltä edelleen Nokia 6630:aan ja Sony Ericsson K600i:hin. Hienosti toimi.

Mobical on tässä vaiheessa ilmainen, ja toimii ikään kuin demona laitevalmistajille ja operaattoreille myytävälle tuotteelle. Palvelun kehittänyt ruotsalainen Tactel on kaupannut sen ainakin Vodafonelle.

Tactelista muuten kerrottiin, että kunhan Suomestakin löytyy operaattori tai muu kumppani, uusia ilmaiskäyttäjiä ei enää oteta. Ruotsissa ilmainen rekisteröinti suljettiin 10 kuukautta sitten. Eli tämä toimii demona markkinoille pääsemiseksi.

Kommentit: 8

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kiitos Tero vinkistä!

Tämä tuntuu todella vinhalta. Kaippa tällaisen softan joku voisi pyöräyttää toimimaan vaikka omalla serverillä.

t. Ville Karinen

torstai, 03 marraskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Toimivatko Mobicalilla skanditkin useimmissa puhelimissa? Ääkkösongelmat ja kalenterimerkintöjen tuplautuminen ovat nimittäin hyydyttäneet omia SyncML-kokeiluitani. Iloisena poikkeuksena MightyPhone-palvelu toimi ilmaisen kokeiluajan erinomaisesti.

Tätä Mobicalia en kokeillut, kun luulin, etteivät anna tunnusta suomalaiselle. Jos muuten on jo serveri omasta takaa, siellä kannattaa ajaa Sync4j:tä.

torstai, 03 marraskuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Toimivatko Mobicalilla skanditkin useimmissa puhelimissa? Ääkkösongelmat ja kalenterimerkintöjen tuplautuminen ovat nimittäin hyydyttäneet omia SyncML-kokeiluitani."

En ole jaksanut kokeilla kaikilla puhelimillani, mutta ainakin Nokian 6230:sta ja 6630:sta kalenterimerkinnöissä olleet skandit siirtyivät ongelmitta Mobicaliin.

torstai, 03 marraskuu, 2005  
Anonymous lassej kirjoitti:

Hmm, vaikuttaa hyvin kiinnostaisalta palvelulta.

Jos tuossa vielä saisi annettua "lukuoikeuksia" kalenteriinsa muille (esim. siten että varatut ajat näkyisivät, muttei varausten syyt), niin tuo todella olisi palvelu jota olen kaivannut jo kauan :-)

torstai, 03 marraskuu, 2005  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

No joo, eipä tuo ainakaan N-gageen toiminutkaan hyvin 3650:n RemoteSync:llä. Systeemi päätti poistaa kokouskentän kuvaukset. Onneksi otin PC-suitella backupin ennen testausta.

Tämä saattaa toimia parhaiten silloin kun siirretään dataa toisiin puhelimiin, eli kun synkkausta ei tapahdu takaisin luurin suuntaan, mitä ei ainakaan käyttämässäni RemoteSync:ssä pysty estämään.

Ois kiva jos näissä softissa kysyttäisiin käyttäjältä etukäteen mitä tietoja poistetaan/muutetaan. Nyt pitää lokista jännittää mitä tietoa tuhoutui.

perjantai, 04 marraskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Tämä saattaa toimia parhaiten silloin kun siirretään dataa toisiin puhelimiin, eli kun synkkausta ei tapahdu takaisin luurin suuntaan, mitä ei ainakaan käyttämässäni RemoteSync:ssä pysty estämään."

Aika huono sitten on, SyncML:ssä kun on valittavissa "vain puhelimesta", "vain serveriltä" tai "molempiin suuntiin." Itsekin olen synkkaillut jonkin verran juuri noin muutamilla synkkipalikoilla, pakotetaan yhdestä puhelimesta kama sisään ja toisessa pakotetaan ottamaan kaikki vastaan. Duplikaatteja joskus kyllä tulee kun jotkut systeemit ovat aivovammaisia.

"Ois kiva jos näissä softissa kysyttäisiin käyttäjältä etukäteen mitä tietoja poistetaan/muutetaan. Nyt pitää lokista jännittää mitä tietoa tuhoutui."

Surku vain, että protokollaspeksin mukaan serverin asia on hoitaa tuo asia, joten sitä on hankala käyttäjältä kysellä. Erikoistapauksissa voi kuulemma asiakaspää hoitaa duplikaattien ja konfliktien hoitelun, mutta tuskinpa missään sitä on toteutettu. Helpompaahan se on sinänsä kun asiakas voi olla ihan tyhmä, mutta käyttäjälle ei aina tosiaankaan kivaa.

Voisihan se asiakaspää vielä varmistaa että "niin haluatko tosissaan että tuhotaan tämä?", sitä ei estä speksi ja puhelin voi vielä kertoa serverillekin että "nännännää, enpäs tuhonnut!"

- Symbiatch

perjantai, 04 marraskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Saunalahtikin näyttäisi saaneen Sync4j-serverinsä toimintaan. Tai ainakin SaunaSync-palvelun ohjeet on jo saatavilla.

Kokeilkaapa joku Sauniksen liittymän omistava. Suosittelen backupien tekoa PC Suitella ennen kokeilua.

sunnuntai, 06 marraskuu, 2005  
Anonymous Tuomas kirjoitti:

Hyvä vinkki. Kumma ettei näitä ole tullut aikaisemmin, vaikka SyncML ja palvelimet ovat olleet jo ajat sitten olemassa.

Nokiahan on tehnyt oman palvelinsoftansan RedHat-linuxin päälle. Systeemi tukee ilmeisesti myös push-emailia jne. Luulisi, että joku keksisi aika nopeasti alkaa myymään moista palveluja ko. palvelimen avulla. Halukkaita maksajia helposta push-emailistä ja kalenterisynkkauksesta luulisi löytyvän.

Kummalta tuntuu operaattorien toiminta Suomenmaassa...

sunnuntai, 06 marraskuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle