[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, lokakuu 14, 2005

T9-viestittelyn saloista

Kollegani oli paikalla, kun kännyköiden T9-ohjelmistoja kehittävän Tegic Communicationsin edustajat tapasivat Suomessa toimittajia. Firman mukaan heidän T9-softaansa käyttää maailmassa 500 miljoonaa ihmistä tietämättä heistä. Tegic tosin tuskin tietää kuinka moni T9:iä oikeasti käyttää, eikä 500M:n laitekanta vielä kerro mitään käyttäjämääristä.

Tegicin pääviesti oli se, että kännyköissä on käytössä paljon vanhaa T9-tekniikkaa, uudempaa ja parempaa olisi tarjolla. Tegicin uusinta uutta ovat QWERTY-laitteiden T9 ja kosketusnäyttöisten laitteiden tekstintunnistus. Myös puheohjaus yleistyy, ja sitäkin tuetaan jatkossa.

Aika usein minultakin kysellään, miksen käsittele jutuissani kovinkaan syvällisesti (tai joskus lainkaan) T9:iä. Syy on se, etten ole koskaan oppinut sitä. Tai osaan siis käyttää T9:iä teoriassa, mutten jaksa "kouluttaa" sanastoa, ja kirjoitan mielestäni edelleen nopeammin omalla sormituntumalla. Näprään myös usein protoja tai muita esiversioita, joissa ei vielä ole suomenkielistä T9-sanastoa.

Kommentit: 5

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En ole ihan varma kummalla olen nopeampi T9:llä (6630) tai 9300:n qwertyä käyttäen. Helpot sanat menee T9:llä varmasti nopeammin.

Pidemmissä ja monimutkaisemmissa sanoissa nopeuden vaatimuksena on oppia katkasemaan sana tietystä kohdasta ja jatkaa siitä eteenpäin.
En ole niinkään opettanut ohjelmalle uutta sanastoa.

Olen käyttänyt T9:siä noin puoli vuotta ja opin koko ajan paremmaksi. Enään en ilman pärjäisi.

Henrikki

perjantai, 14 lokakuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

T9:iin tutustunut Benefon luurissa, lähinnä sitä näyttäessä, mutta kun tuo levisi käyttöluureihin (~Nokia) niin ei tuota ilman numeronäppiksellä voi juu ei sanoja pidempia viestejä kirjoittaa, Commonicaatoreissa puhelin puoleenkin sitä kaipaa.

Tunne toki ihmisiä jotka eivät tänäpäivänäkään käytä T9:ä

Eniten ärsyttää että omaa sanastoa ei voi "Syncronoida" toiseen luurin, joten joutuu käytännössä turvautuun tuohon pätkimiseen usein käytetyissäkin sanoissa. Ja jos luuri ei tuoe Suomi sanasto niin sitten huonoa engalantia pitää käyttää. tai opettaa väkisin perus sanat.

T:SS

lauantai, 15 lokakuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itsekin melkein mieluummin naputan 6260:n T9:llä kuin 9500:lla. Ihan siitäkin syystä, että se pysyy yhdessä kädessä ja on nopeaa, 9500:ssa tarvitsee kaksi kättä ja nappulat ovat tuntumaltaan aika huonoja. Varsinkin - ja nuoli ylös menevät sekaisin helposti ja välilyönti ainakin omassa luurissani on aika huono tuntemaan painallusta.

9500:lla ei naputa kovin mukavasti edes pöydällä, kun en tykkää etusormitökötyksistä.

- Symbiatch

lauantai, 15 lokakuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Jo muutamasta kommentista huomaa, että nämä ovat hyvin henkilökohtaisia tottumusasioita. Minulle 9500:n näppäimistö on aivan ykkönen nykyisissä mobiililaitteissa. Olen jopa kirjoittanut sillä uutisen lentokoneessa, mutta tulihan siihen typoja aika paljon.

Se harmittaa tosin, että 9300/9500:ssa ei ole QWERTY-puolella näppäimille valoa. On hankalaa kirjoittaaa pimeässä, ja pimeäähän Suomessa riittää, kun joutuu kääntämään näyttöä näppäimiin päin.

Minusta tuo on aika outo käytettävyysmoka, kun 6800:ssa ja sen seuraajissa on ollut tuo ominaisuus. Onneksi näppäinvalo on muuten myös E70:ssä.

lauantai, 15 lokakuu, 2005  
Blogger PA kirjoitti:

Benefon Q:ssa aikoinaan oli hienoa, kun T9 toimi kaikkialla, ei vain viestin kirjoituksen yhteydessä tms. Vielä tärkeämpää oli, että sen sai tarpeen mukaan päälle ja pois koska tahansa vain yhtä nappia painamalla (numero 1).

lauantai, 15 lokakuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle