[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, lokakuu 14, 2005

T-Mobilen UMTS Lontoossa

Hotellissa Lontoossa ei tuntunut olevan WLAN:ia. Kuulin myöhemmin, että työpöydällä olisi ollut eetteripiuha ja pääsy nettiin, mutta se oli ilmeisesti minun huoneessani tippunut jonnekin piiloon.

Jouduin siis käyttämään UMTS:ia, joka muuten toimi yllättävän hyvin. Yhteys vaikutti vakaammalta ja nopeammalta kuin Espoossa tai Helsingissä Suomessa, ja vasteaikakin oli tasaisesti alle 200 ms tasolla. Pysyttelin aika tiukasti Länsi-Lontoossa, mutta ainakin tällä alueella UMTS toimi paremmin kuin koskaan Helsingissä. Mistäköhän tämä johtuu?

Sikakallistahan datakäyttö ulkomailla on, esimerkiksi Soneran dataverkkovierailu Isossa-Britanniassa T-Mobilen verkossa maksaa yli euron 100 kilotavulta. Siinä tulee jo muutaman uutistekstin lähettämiselle kuvineen hintaa, mutta toisaalta esimerkiksi sähköpostien lukeminen on halvempaa kuin vuokrata hotellin Ethernet- tai WLAN-bittiä pariksi tunniksi.

Huomasin tosin juuri, että ainakin Orange UK olisi ollut vähän edullisempi. Nämä pitäisi muistaa tarkistaa aina etukäteen.

Tunnisteet:

Kommentit: 5

Anonymous Sami kirjoitti:

Johtunee siitä että Suomessa 3G-deploymentit ovat niin minimaalisia kun operaattorit vaan ovat kehdanneet rakentaa. Esim. UK:ssa taas ollaan lähdetty ihan eri vauhdilla hommaan mukaan, joten sinänsä ei ole kyllä mikään yllätys että yhteydet toimivat siellä paremmin.

perjantai, 14 lokakuu, 2005  
Anonymous Marcus79 kirjoitti:

Tuskinpa brittien operaattorit ovat WCDMA:ta tukevia tukiasemia verkkoihinsa sen enempää lisäneet. Uskoisin että briteissä on itseasiassa vähemmän UMTS käyttäjiä ja BTS:siä kuin suomessa. Suomi on edellä näissäkin asioissa.

Ja muistettahan toki että GPRS:n viiveet johtuvat useista asioista.
Optimaalisin tilanne käyttää pakettidataa mobiilisti (2G tai 3G verkoissa) on kun:
-olet lähellä tukiasemaa
-BTS:n antennit on sektoroitu sinua kohden. Olet optimaalisesti solun sisällä
-BTS:ssä on vähintään kaksi TRX:ää
(eli ei esim Nokian Insite tms. pieni sisätilan tukiasema)
-Päätelaite tukee useampia aikavälejä TDMA kehyksessä (esim. 4+1 on aika hyvä)
-vähän käyttäjiä samassa solussa
(eli esim. yöaikaan)
-..ja lopuksi täytyy tietysti muistaa ettei itse käyttäjän ja sovelluksen välillä (esim. WWW-palvelin) ole pullonkaulaa

perjantai, 14 lokakuu, 2005  
Anonymous Sami kirjoitti:

Heh, oletan että marcus79:n kommentti oli tarkoitettu jonkinlaiseksi provoksi.

UK:ssa on WCDMA-käyttäjiä kuitenkin yli neljä miljoonaa (kts. esim. http://www.umts-forum.org/servlet/dycon/ztumts/umts/Live/en/umts/News_PR_Article060905 ) - Suomen käyttäjämäärät ovat aivan eri suuruusluokassa.

perjantai, 14 lokakuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Halusin jättää pointin avoimeksi kommentteja varten, mutta kyllä minusta vahvasti näyttää tällä hetkellä siltä, että Suomesta on tullut Euroopan mobiilikehityksessä takapajula esimerkiksi Iso-Britanniaan, Italiaan ja Saksaan verrattuna.

Suomessa operaattorit näyttävät kuvittelevan, että ainoa tapa tehdä bisnestä on kilpailla hintaherkimmistä asiakkaista puheaikatarjouksilla jakamalla lippiksiä, skeittilautoja ja reppuja oheiskrääsänä. Verkkoihin ei investoida eikä palveluihin muutenkaan. Koko surkeuden maksavat siis ne asiakkaat, jotka eivät viitsi lähteä typeryyteen mukaan, ja tietysti yritykset.

tiistai, 18 lokakuu, 2005  
Anonymous Kim Nyberg kirjoitti:

Joo, Suomi on kyllä pudonnut mobiilikelkasta ja vauhdilla. 3G peitto ja toimivuus on jossain naurettavan ja surkuhupaisan välimaastossa, esimerkiksi kun ajaa Helsingin keskustasta Pohjois-Tapiolaan niin tuntuu siltä että 3G peitto länsiväylällä/kehä 1:llä on n. 30-40% (Soneran kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla 100%). Näin pääkaupunkiseudulla. Yli vuoteen ei ole tapahtunut minkäänlaista kehitystä verkon peitossa tai toimivuudessa, yleensä 3G toimii paikoissa missä minulla muutenkin on jo pääsyä johonkin Wlan-verkkoon, joten käyttö jää aika minimaaliseksi. Ulkomailla 3G-käyttö on täyttä hulluutta, tunnissa polttaa helposti >1000-2000 euroa. Palvelutarjontaa en viitsi edes kommentoida :)

Kim

torstai, 20 lokakuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle