[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, lokakuu 14, 2005

Nokia Eseries -ajatuksia

Odotin keskiviikkona Nokialta "6830:aa" eli 6800-sarjan jatkajaa, mutta Series 60- ja WLAN-ominaisuuksilla. Nokia julkistikin kokonaan uuden yrityspuhelinten sarjan, kolme UMTS- WLAN-kännykkää. Harva kehtaa myöntää, ettei olisi yllättynyt.

Nopean näpertelyn perusteella kaikki vaikuttavat positiivisilta laitteilta. Nokia E60 on uskomattoman kevyt ja pieni "candybar" ominaisuuksiinsa nähden, E61 iskee suoraan HP iPAQ:ien, Palm Treojen ja RIM Blackberryn alueelle, ja N70 on kaivattu päivitys Messenger-kategoriaan. Kirjoitin jo aikoinaan 6800:aa testatessa, että sama malli S60-pohjaisena olisi jo sähköpostikäyttöön paljon "tehokkaampi".

"VoWLAN" tai "WLAN-VoIP" eli "Voice over IP over WLAN" oli myös yllätys, koska vielä vuosi sitten Nokian julkinen suhtautuminen IP-puheeseen kännyköissä oli aivan toinen. Kiinnostavasti IP-puhelun soittaminen on tehty aivan samanlaiseksi kuin tavallisen puhelun, eli mitään erillistä ohjelmaa tai vastaavaa ei tarvitse käynnistää.

Kenties meillä kaikilla on jatkossa paikasta ja verkosta riippumaton puhelinnumero, joka reitittyy matkapuhelinverkkoon, kodin tai työpaikan WLAN:iin tai missä nyt milloinkin olemme, ja minne soittaminen on edullista. Miksi soittaisin koti-WLAN:sta ulkomaanpuhelua, jos puhe voi mennä IP:nä melkein kokonaan toisen päähän asti?

Nokia Eseries: E60, E61 ja E70
Nokia E60

Laitteiden pikakokeilun ja tiedotustilaisuuden pohjalta heräs pitkä lista kysymyksiä, joihin palaan myöhemmin työn puolesta.

Tunnisteet:

Kommentit: 3

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tyylikästä mielestäni. E61 oli kyllä yllätys mutta lopultakin iloinen. Vaikutti ensin rumalta mutta nytkun livekuvia on tutkaillut niin paljon paremman näköistä nokia ei kyllä ensimmäisestä tälläisestä laitteesta olisi saanut. 14mm paksuus on kyllä hyvä juttu taskuun mahtuvuuden kannalta. Olisiko E70 kelpo työkalu sinulle mobiiliblogin ylläpitoon Tero? :)

sunnuntai, 16 lokakuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

E70 tuntui hyvältä, ja mikä ettei sillä voisi blogiakin ylläpitää ja jopa tarvittaessa käsitellä Word-dokkareita, kunhan softatuki on riittävä.

Haaste uusissa S60-puhelimissa on tuo uusi resoluutio (352 x 416 pikseliä), joka vaatii softakehittäjiltä tukea. E70 tukee tuota resoluutiota se pysty- että vaakatiloissa, mutta nykyiset S60-ohjelmat eivät tue. Ainakaan N90:ssä (jossa on sama resoluutio) useimmat nykysoftat eivät toimi kunnolla tai lainkaan.

Nokian on siis tehtävä tosissaan töitä saadakseen softakehittäjät nopeasti tukemaan tällaista resoluutioriippumatonta kehitystä, tai ainakin tekemään tärkeimmistä tuotteista versiot uusille resoille.

Bloggaukseen toki riittää SMTP-sähköposti + liitteet, ja siihen E70 olisi varmasti hyvä.

sunnuntai, 16 lokakuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Noihin VoWLAN puhelimiin liittyen olen yrittänyt löytää palvelua jossa olisi suomalaiset WLAN listattua (jotain tällasta wifi.ee). Onko tietoa jos löytyy.

Ja sitten vielä noiden Eseries puhelinten toiminnasta. Onko sinulla käsitystä jos VoIP puhelut WLANin yli toimivat tavalliselle kuluttajalle (pitääkä olla joku erikoinen WLAN verkko)?

maanantai, 17 lokakuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle