[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, syyskuu 09, 2005

Suomessa on kohta miljoona MP3-rikollista

Perjantaina eduskunnassa oli ensimmäisessä käsittelyssä uusi tekijänoikeuslaki, joka päivittää digitaalisia tekijänoikeuksia ja piratismin kieltoja ajan tasalle. Esimerkiksi piraattilevyjen maahantuonti ja P2P-verkoista tekijänoikeuksien suojaaman materiaalin lataaminen tulee laittomaksi.

Laissa on kuitenkin kohtia, jotka sotivat pahasti useimpien oikeustajua vastaan. Laki esimerkiksi kieltää hyvin epämääräisesti "tietokantojen ja ohjelmien siirtämisen verkossa" sekä musiikin kopioimisen CD-levyiltä, jos levyt käyttävät "tehokasta teknistä suojausmenetelmää".

Ainakin lakia valmistelleen opetusministeriön virkamiesten ja johdon kanta on, että jo se täyttää "vahvan teknisen suojauksen" kriteerit, että musiikki kopioidaan levyltä tarkoitukseen kehitetyllä tietokoneohjelmalla. Laillista olisi "teknisen suojauksen" (eli kopiosuojauksen) kiertäminen / purkaminen vain, jos musiikkia ei siirretä alkuperäiseltä medialta (kuten CD) esimerkiksi MP3-soittimeen tai puhelimeen.

Suomeen on siis tulossa tekijänoikeuslaki, joka tekee Apple iPodin, Nokia N91:n ja muut vastaavat soittimet lähes laittomiksi. Opetusministeriön kanta on, uskomatonta kyllä, että ihmisten tulee ostaa digitaalinen musiikki erikseen, eikä kopioida sitä jo ostamiltaan CD-levyiltä. Tämä on kuin suoraan levyteollisuuden ja tekijänoikeusjärjestöjen märistä unista, ja epäilemättä heidän lobbareitaan ministeriö on kuunnellutkin.

Perjantain uutisessani kirjoitin tämän päivän eduskuntakäsittelystä. Sivuille on tulossa lisää kiinnostavaa materiaalia, joka ei ehtinyt vielä tuohon uutiseen mukaan.

Suurin osa medioista on uutisoinut asian STT:n tiedoteuutisen pohjalta, jossa koko MP3-musiikkisoitinten problematiikasta ei puhuttu sanaakaan. Tämä kuvastaa sitä miten sekava lakiesitys on useimmille toimittajillekin. Edes Hesarissa ei noita ymmärretty alkuun, mutta päivitetyssä uutisessa pointit ovat onneksi mukana.

Lisätietoa aiheesta:

Kommentit: 2

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kasvin sivuilta napattua:
"Menin äänestyksen jälkimainingeissa niin sekaisin, että äänestin vahingossa kasettimaksun laajentamisen (esim. muistipiireihin ym.) puolesta ja neuvoin vielä Oras Tynkkystä äänestämään samalla tavalla."

...ei voi kun ihmetellä, että jos vahingossa äänestetään jotain asioita ?! Ei hyvää päivää.

maanantai, 12 syyskuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Näyttää onneksi siltä, että eduskunta on ottamassa lain uudelleen käsittelyyn, luultavasti asian saaman laajan julkisuuden ja siitä seuranneen palautevirran ansiosta.

Edustuksellinen demokratia sai pienen piristysruiskeen taas.

keskiviikko, 14 syyskuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle