[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, elokuu 16, 2005

Mobiilipalvelun toteutuksesta, osa I: natiivi Symbian-sovellus

Monessa yhteydessä on keskusteltu siitä, että kannattaako esimerkiksi haku- tai sisältöpalvelu toteuttaa Javalla, natiivisti (vaikka Symbianille), SMS-pohjaisena tai MMS-pohjaisena palveluna. Oikea vastaus on luullakseni se, ettei yhtä aina oikeaa tapaa ole.

Natiivisovelluksen kehittäminen etenkin Symbianille on suhteellisen aikaavievä ja raskas (eli kallis) toteutustapa, mutta sille on hyviä perusteluita. Tärkein lienee, että laitteesta ja ohjelmistosta saadaan enemmän irti, kun palvelu voidaan integroida alustaan tiiviisti. Fonectan Numerot-sovellus on minusta parhaimpia esimerkkejä onnistuneesta toteutuksesta. Se käyttää hyväksi monia Series 60 -alustan mahdollisuuksia:

  • Kuka soitti? Sovellus lukee puhelimen lokista puhelutiedot, ja soittajan nimi selviää yhdellä klikkauksella. Taustalla lähtee SMS-viesti.
  • Kenen viesti? Sama juttu kuin edellä, mutta viestilokin osalta.
  • Tietojen lisäys osoitekirjaan yhdellä klikkauksella. Tämä toimii helpommin kuin tietojen etsiminen ja poimiminen käsin viestistä tai selaimesta.
  • Lähetä sovellus -toiminto, Bluetoothilla sovelluksen siirto tai SMS-viestillä latauslinkki toiseen puhelimeen.
  • Numerolla / nimellä haku toimii melkein samalla tavalla kuin SMS-palvelu, mutta numeroa ei tarvitse muistaa, ja ohjelma opastaa paremmin tietojen syötössä. Nimikenttään voi syöttää vaikka nimen ja paikkakunnan tai nimen ja yrityksen, esimerkiksi TERO LEHTO HELSINKI tai TERO LEHTO SANOMA. Tätä en yleensä tosin käytä, vaan pelkkä tekstiviesti numeroon 15400 tuntuu helpommalta.
  • Nopea käyttöönotto. Asennus on helppo, kuvake ilmestyy Series 60:n päävalikkoon (ja sen saa vaikka S60:n perustilan kuvakkeisiin Nokia 6680:sta lähtien) ja palvelun voi jättää taustalle päälle.
  • Maksu taustalla; tekstiviestit kännykkälaskulle, ei tarvita käyttäjätunnuksia tai sisäänkirjautumista. Itse sovelluksesta ei tarvitse maksaa, vain käytöstä. Asennus- ja latauskynnys jää alhaiseksi.