Kokeiltua: Helsinki 2005 ja kännykkä-tv
Vietin eilen joitain tunteja Helsinki 2005 -kisoissa ja näpräsin samalla sivussa Nokian ja Soneran paikalle järjestämää 7710:aa DVB-H-moduulin kanssa. Yllätyin itse asiassa siitä, että tässä onkin enemmän ideaa kuin luulisi. Miksi katsoa pikkunäyttöä, jos kisat ovat livenä edessä? Alla havaintoja tajunnanvirrassa. Tiedostan, että kyse on vasta kehitettävästä tekniikasta, joten ei ole tarpeen kasvattaa paiseita otsalle.
- Känny-tv:stä voi seurata useita kisalähetyksiä, myös stadionin ulkopuolisia tapahtumia. DVB-H-jakelulla voitaisiin toteuttaa vaikka tapahtuma- ja tilannekohtaisia kanavia laajemminkin.
- Edes pienessä katsomossa ei näe joka nurkkaan. Ylen päälähetystä seuraamalla saa lisätietoa tapahtumista.
- Käyttö (kanavien vaihtaminen, äänenvoimakkuuden säätö jne) onnistui tarvitsematta ottaa kynää esille.
- Isolta näytöltä kuvasta saa hyvin selvää.
Kehitettävää ja kysymyksiä herättävää
- Lopullisen laitteen pitää olla kevyempi ja pienempi. 7710+DVB-H-moduuli nykyisellään tuntuvat raskaammalta kuin esmes Nokia 9500.
- Näytön efektiivinen kuva ala (ks. kuvat yllä) kontra laitteen koko on pielessä. Näyttö saisi olla koko lähes laitteen kokoinen. Nykyinen lähetyskuva mahtuisi melkein S60-näyttöjen koolle. N90:n vaakanäyttötila olisi aika sopiva tähän tarkoitukseen.
- Käyttöliittymä saisi olla vielä televisiomaisempi. Kännykkätelkkarilla pitäisi olla ulkoreunassa fyysinen painikkeensa, eikä vain kuvake, josta se pitää hakea. Nyt käyttö vaatii totuttelua liiaksi.
- Kuvanlaatua ja -päivitysnopeutta pitäisi saada reilusti ylöspäin. Nyt kuva tökkii pahasti ja pikselöityy liikkeessä vielä enemmän mössöksi. Urheilutapahtumista on vaikea saada selkoa muuten kuin lähikuvissa ja hidastuksissa.
- Miksi lähetystä demotaan 4:3-kuvasuhteella, vaikka digitaalinen TV-signaali voitaisiin tarjota 16:9-kuvasuhteessa?
- Koko ruutu pitäisi saada TV-kuvalle. Nykyinen kanavatunnusalue on jäänyt epäselväksi, eivätkä ainakaan Soneran edustajat osanneet sanoa mikä sen rooli on.
- Itse laitteen pohjassa saisi olla pienet tapit tai sellainen pohja, että laite pysyy helposti pystyssä esimerkiksi pöydällä. Myyntipaketissa tuleva jalusta ei oikein kulje mukana (kotona, töissä, junassa, lentokoneessa jne). Laitteen kädessä pitäminen pitkään pitää turhaan käden varattuna.
Tiivistäen: kyllä tällainen minulle kelpaisi käyttöön, esimerkiksi kotiin, työpöydälle ja muualle jalustan kanssa. Maksaisinko siitä jotain tai 5--10 euroa kuukaudessa riippuisi siitä saadaanko näitä laatu- ja käytettävyysseikkoja vielä parannettua ensi vuoden kaupalliseen starttiin mennessä.
Kommentit: 7
Suomalaiset operaattorit tuntien hinnaksi muodostuu 89,90 €/kk ja maailman muut operaattorit kopioivat hinnoittelumallin - eli floppi on taas tulossa.
Mikä itseasiassa on operaattorien rooli tässä hankkeessa? Jos verkko-operaattorina toimii Digita ja sisällöntuottajina YLE, MTV3 ja Nelonen, niin mihin tässä tarvitaan kännyoperaattoreita? Ja miksi oletusarvoisesti puhutaan kuukausimaksusta? YLE:n toimintahan rahoitetaan TV-lupamaksuilla ja muut kanavat ovat mainosrahotteisia. Käsittääkseni kotitaloudessa saa olla useita TV-vastaanottimia, jos TV-lupa on maksettu.
- HEK -
F1-kisoissa tuo voisi olla ihan hauska paikanpäällä, siellä kun autot vain vilahtavat ohi ja ainoa mistä voi seurata kuka johtaa on tulostaulu. Ohikiitävistä autoista on melko vaikea päätellä kuka on kuka, saatika arvata kuka autoista on johtoauto..
"Mikä itseasiassa on operaattorien rooli tässä hankkeessa?"
Laskutus, ja paluukanavan mahdollisuus.
"Ja miksi oletusarvoisesti puhutaan kuukausimaksusta?"
Tämä on hyvä kysymys. Digitv maksetaan kimpassa, käyttäjien yleisestä vastuksesta huolimatta. Tämä ei ilmeisesti siihen laariin enään mahdu.
Pelkään että menee samaan kastiin mitä yritettiin mobiili nettisivuissa, isoa ja kallista sivua jaettiin ilman, kevyestä, halvasta, suppeasta yritettiin/yritetaan ottaa rahaa.
Kyllä hinta menee läpi jos taso on oikea ja pieniä tai isoja paketteja voi ostaa. Mutta oleellista on että aamuTV ja muu peruskama nääky ilman (->käyttäjiä jotka ostaisivat)
"Miksi lähetystä demotaan 4:3-kuvasuhteella, vaikka digitaalinen TV-signaali voitaisiin tarjota 16:9-kuvasuhteessa?"
4:3 kuvasuhteessahan ne kisat tulee epämobiilin Digi-TV:nkin puolella. Ei kai ole stadionilla 16:9 tekniikkaa (olisihan ne toki 7 milj. eurolla sinne saatu jos olisi haluttu) tai sitten maailman 4 miljardista katsojasta suurella osalla on vielä 4:3 telkkari?
Aiemmin tuli kyllä Kalevan Kisat Porista 16:9 kuvasuhteella.
"4:3 kuvasuhteessahan ne kisat tulee epämobiilin Digi-TV:nkin puolella."
En tarkoittanut 4:3-kuvasuhteella vain Helsinki 2005 -kisalähetyksiä, vaan kaikkia kanavia ja ohjelmia (Yle TV1/TV2, MTV3, Nelonen, CNN jne), jotka näkyvät ainakin HTV:n kaapeliverkossa (DVB-C) osin 16:9-kuvasuhteella.
Tässä DVB-H-jakelussa kaikki kanavat näyttävän tulevan vielä 4:3-muodossa, tai sitten en vain ole katsonut sopivaan aikaan.
Ja edelleen ihmettelen, mikä on staattisen kanavatunnuksen idea, joka vie kolmasosan ruudusta vasemalla?
"Ja edelleen ihmettelen, mikä on staattisen kanavatunnuksen idea, joka vie kolmasosan ruudusta vasemalla?"
Kun en tiedä, niin arvailen...
1.
Kun asiaa puidaan eri tiedotus välineissä ja näytöstä otetaan kuvia, niin kivasti näkyy logoja.
2.
Jos stream data on tehty tiettyyn pikseli kokoo syystä tai toisesta, ja laitteessa jää tuota tyhjää tilaa, mm. 4:3 kuvasuhteessa, niin ehkä näyttää paremmalta verrattuna siihen että olisi jotain surureunoja.
3. Jos ajtus olisi tehdä tuosta tilasta aktiivisempi esim. "tiedotuksia" varten
T:SS
Lähetä kommentti
<< Etusivulle