[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, elokuu 19, 2005

HTC Universal puhuttaa netissä

Windows Mobile -puolella ei ole juuri UMTS- tai muita 3G-päätelaitteita vielä nähty, mutta erittäin lupaavia koneita on tulossa. Jo helmikuussa hekuttamani T-Mobilen MDA IV (nykyään MDA Pro) perustuu taiwanilaisen HTC:n Universal-referenssimalliin.

Useat operaattorit ovat julkistaneet tähän perustuvia tuotteita, joten tulossa ovat ainakin Orangen SPV M5000, O2:n (Iso-Britannia) XDA Exec ja Vodafonen VPA IV. Nimensä laite on saanut ilmeisesti siitä, että tukee GSM-, GPRS-, UMTS- ja WLAN-verkkoja (802.11b).

Microsoftin palkkalistoilla oleva Jason Langride on julkaissut laitteesta oman epävirallisen ennakkoarvionsa, ja myös tuoreimmassa Pocket PC & SmartPhone Mag -aikakauslehden numerossa on esittely tästä. Luultavasti HTC Universal julkaistaan myöhemmin "white labelina" Qtek-merkkisenä, mutta tämä malli ei ole vielä selvinnyt minulle.

Huomionarvoista on se, että koko Windows Mobile -leirin rautapuolen kehitystyö tuntuu olevan lähes yksin HTC:n varassa. Se valmistaa niin isoimpien valmistajien PDA:t, GPS+PDA-yhdistelmälaitteet kuin Pocket PC- ja SmartPhone-puhelinmallitkin operaattoreille. Myös Motorola yrittää kehittää näitä, mutta on toistaiseksi saanut laitteita hyvin heikosti markkinoille.