[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, elokuu 22, 2005

Hinnoitellaanpa datapaketteja uusiksi

Usein sanotaan, että verinen kilpailu Suomen matkapuhelinmarkkinoilla johtuu verkkojen ylikapasiteetista, joten verkko-operaattorit haluavat käyttäjiä hinnalla millä hyvänsä. Jos asia todella on näin, miksei verkoille hankita lisää käyttöä tuotteistamalla nykyisiä palveluita houkutteleviksi paketeiksi?

Palvelu voisi sisältää protokolla- tai sovelluskohtaisesti kaiken liikenteen, esimerkiksi sähköpostin tapauksessa IMAP4, POP3 ja SMTP.

Hinnoitteluesimerkkejä voisivat olla vaikka nämä:

  • sähköposti kännykkään (IMAP4/POP3/SMTP): 4,99 €/kk
  • CNN:n uutiset kännykkään (mobiilipalvelut ja videot): 5,99 €/kk
  • Ylen uutiset kännykkään: 5,99 €/kk (fiktiivinen esimerkki, Ylen sisällöstä ei operaattori saanee veloittaa omaa "pakettihintaa")
  • Fonecta Finder kännykässä: 4,99€/kk tai 0,49€/haku (vain jälkimmäinen optio nykyisin)
  • pikaviestit (ICQ, MSN tai Yahoo) kännykkään : 3,99 €/kk
  • mobiilibloggaus kännykkään (esim. Nokia Lifeblog ja Typepad): 5,99 €/kk

Nykyisin operaattoreilla on joitain kuukausimaksullisia paketteja, mutta ne eivät ole kokonaan kiinteähintaisia, vaan kuluttajan olisi osattava laskea tiedonsiirrron määrä ja kulut. Niiden ennakoiminen on ammattilaisellekin hankalaa ja useimmille mahdotonta, mikä taas tekee käytöstä epähoukuttelevaa.

Kannettavien tietokoneiden käyttäjät varmaan haluavat jatkossakin 100, 200, 500 megan jne datapaketteja, mutta noiden lisäksi voisi olla kevyitä palvelukohtaisia vaihtoehtoja.

Kommentit: 9

Blogger zache_ kirjoitti:

Minusta jälleen kerran nuo hinnat 5e+ tuntuu kovin kalliilta... noh, ehkä olen elintasokuilun väärällä puolella jälleen, mutta realistinen hinta olisi minusta jotain 1e/kk tai jotain..

maanantai, 22 elokuu, 2005  
Anonymous Sami kirjoitti:

Subscription-paketit ovat sinällään hyvä idea ja paikoin maailmaa käytössäkin, mutta mitä tekee käyttäjä joka haluaa kaikki ym. palvelut? Yhteishinnaksi tulee jotain vielä tolkuttomampaa kuin nykyisillä rajoitetuilla flat-rate paketeilla. Tietysti voidaan tehdä "paketteja paketeista", mutta silloin päädytään helposti yhtä sekavaan hinnoitteluun kuin nykyään.

Datasiirron kuluttajahinnoilla on tänä päivänä hämmästyttävän vähän tekemistä niiden oikeiden kustannusten kanssa. Uskon että (korkealle, esim 1GB/kk) rajoitettu flat-rate on tulevaisuutta - vaikka siihen ollaankin menossa ärsyttävän hitaasti.

maanantai, 22 elokuu, 2005  
Anonymous Kjue kirjoitti:

Yhdyn Samin mielipiteeseen lähestulkoon kokonaan. Subscriptionien valvominen operaattorin päästä vaan voisi olla hyvin hankalaa johtuen palveluiden luonteesta. Itse käytän kännykän datapalveluja jo mielestä aika huomattavia määriä (SSH, ICQ, MSN, web, sähköposti) joka ajaa datakulut jo sellaisenaan aika korkealle. Jos tähän päälle pitäisi vielä SSH:n tai ICQ:n portin käytöstä maksaa ylimääräistä, niin mobiilin dataliikenteen houkuttelevuus laskisi kyllä hyvin lähelle nollapistettä.

Tämänkin hetken datahinnoittelu ei kyllä ole hyvä, mutta olisiko subscription-hinnoittelu sitten oikea suunta, en tiedä. Haluan mainita tässäkin yhteydessä, että kun olin hankkimassa nykyistä liittymääni, tutkin datamahdollisuudet aika tarkkaan ja TDC Song oli suomalaisista ainoa operaattori joka tarjosi rajatonta dataliikennettä kuluttajille, mutta siinä ei ollut 3G-ominaisuutta tiedossa vielä lähiaikoina.

Ja nyt kun vauhtiin pääsin, niin suosittelisin laajakaistan käyttäjiä jossain vaiheessa tutkimaan omaa kaistankäyttöä kotikoneella, sillä uudet mobiilidataliikenteet tulevat nousemaan sille tasolle kohtuullisen nopeasti jos videokuvaa esimerkiksi aletaan siirtää. YLEn tv-uutispätkä joka on streamattavissa 3G:n läpi vie yli 5Mb kokonaisuudessaan ja lasketaan suoraan dataliikenteeseen.

maanantai, 22 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Palvelupakettien mukainen hinnoittelu voisi toimia varmaan jossain palveluissa, ja se olisi varmaan toteutettavissa operaattorien wap yhdykäytävien kautta, lähinnä tulisi mieleen että WAP palvelut saisi kiinteällä datasiirtomaksulla, riippumatta siirretystä määrästä ja siellä voitaisiin periä erikseen sitten tuotekohtaisia maksuja, esim ns. "MP3" musiikista, jolloin ei tarvitsi datapaketin megatavuja tuhlata tuohon.

maanantai, 22 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Useimpien mobiilipalveluiden käytettävyys on vähän niin ja näin verrattuna laajakaistaan (jos 3G TV-uutisvideo näyttää hyvältä niin suosittelen käyntiä optikolla..), että moni käyttäjä on varmasti satunnainen. Siinä on v-käyrä nousta korkealle kun "ei olekaan sitä web-palvelua sallittuna" silloin sitä tarvitaan.

Laajakaistassa on kiinteä hinta, modeemi/ISDN-palveluissakin siirryttiin lopulta flat rate-hintoihin, miksei siis mobiilipuolellakin? Kysehän on vain tilastomatematiikasta mikä kannattaa. Jos käyttäjiä on oikeasti useampi miljoona, muutama heavy user hukkuu kohinaan.

tiistai, 23 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Maksan sadasta megasta sen noin 18 euroa, muut puhe- yms. kulut on noin 40-70 päälle.

Puhelinlaskun pitää olla piikkejä lukuunottamatta alle 100 euroa, muuten rajoittaisin käyttöä kyllä merkittävästi..

Maksan siis laskuni itse..:)

Henrikki

tiistai, 23 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kun katsoo datapakettien hinnoittelua taaksepäin ollaan hinnassa tultu hyvin vähän jos lainkaan alaspäin. Lisäksi sopivaa sisältöä on kännykällä hankala löytää. Ei liene ihme ettei tavallista kuluttajaa kiinnosta mokomat turhuudet. Onko kenelläkään tietoa miten elisan mobi-valikko tuote on kiinostanut kuluttajia?

tiistai, 23 elokuu, 2005  
Blogger zache_ kirjoitti:

entä mites ebon lehdelleen väsäämä tuote on kiinostanut käyttäjiä?

torstai, 25 elokuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Zache: minulla ei taida olla lupaa paljastaa lukuja. Sen verran uskallan sanoa, että kiinnostusta (latauksia) on ollut enemmän kuin tilauksia. Yksi opetus on se, että tilattavassa palvelussa kannattaisi olla ainakin lyhyt demojakso, jonka aikana pääsee vähän tutustumaan ja näkee vastaako palvelu odotuksia. Jos heti kysellään rahaa, kuluttaja kokee ostavansa sian säkissä.

torstai, 25 elokuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle