[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, elokuu 05, 2005

Digikamerat ja dv-kamerat Helsingin kisoissa

Piipahdan ensi viikolla yleisurheilun MM-kisoissa lehdistötilaisuudessa, joten sain ohjeet muun muassa esineistä ja tavaroista, joita katsomoalueelle ei saa tuoda mukanaan. Otan pari kiinnostavaa poimintaa:

* Kassit ja laukut tarkastetaan portilla. Koska laukkujen tarkastaminen hidastuttaa merkittävästi sisäänpääsyä, kisajärjestäjät suosittelevat, että suuria kantamuksia jo katsomotilan ahtauden vuoksi ei stadionille tuoda. Stadionilla ei ole säilytystilaa tai narikkaa.

* Stadionille ei myöskään saa tuoda liikkuvaa kuvaa nauhoittavaa videokameraa.

* Ammattikäyttöön tarkoitetut kamerat ovat katsomossa kiellettyjä. Tavallisen kotikäyttöön tarkoitetun kameran, myös pienen pätkän liikkuvaa kuvaa nauhoittavan digikameran voi ottaa katsomoon, huolimatta siitä, että lippujen mukana tulleessa etuvihkosessa kameran tuonti stadionille on kielletty. Myös kiikareiden tuonti Stadionille on sallittua.

* Stadionilla ei ole tavarasäilytystä eikä järjestysmiehet ota säilytykseen esineitä, joita katsomoon ei voi viedä. Kielletyt esineet on siis itse toimitettava säilöön jonnekin. Kaikki kielletyt tavarat heitetään roskiin eikä niitä saa takaisin. Lisää ohjeita ja sääntöjä on kisasivuilla.


* * *

Monet ovat nettifoorumeilla ihmetelleet missä menee "ammattitason" ja "kotikäyttöön tarkoitetun" kameran raja. Soitin kisajärjestäjien tiedotukseen ja kysyin. Kuulemma heitä alkaa kiinnostaa kamera vasta sitten, kun "putkella on pituutta lähes tai yli puoli metriä", eli tavallisen pokkarin tai kevyen järkkärin kanssa ei pitäisi olla vaikeuksia päästä sisään.

Videokamerat on siis kielletty kokonaan ja muillakin laitteilla saisi kuvata vain lyhyitä videoita, mutta ilmeisesti esmes Nokia N90 on silti sallittu vempain, vaikka sillä voikin kuvata pitkiäkin videopätkiä lähes VHS-tasolla.

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Oikean videokameran ja N90:n kuvausominaisuudet ovat aika eri sfääreistä, toinen on lähinnä lelu ja toisessa on zoomi jolla oikeasti kuvaakin jotakin.

Kysehän on puhtaasti kaupallisten intressien valvomisesta, osa kisan kuluista kun katetaan niin printti- kuin live-mediankin tuloilla.

lauantai, 06 elokuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Noinhan asia tietysti on, mutta jos ohjeita tulkitsisi kirjaimellisesti, saattaisi luulla toisin. Siellä puhutaan "pienestä pätkästä liikkuvaa kuvaa".

Luulen myös, ettei tavallisella käsikokoisella dv-kamerallakaan tuoteta katsomosta käsin kaupallisesti myyntikelpoista tavaraa kisoista. Ovathan ne ammattitason videokameratkin aivan toista luokkaa.

lauantai, 06 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Toki ammattikamerat ovat eritasoisia kuin kuluttajille tehdyt DV-kamerat.

Ero on enemmän siinä, että N90:lla näkyy kuvassa koko ajan puoli stadionia kun taas DV-kameralla zoomaat hyvin siihen juoksijaan. Kuluttajakameroissahan on usein 10-30x optiset zoomit.

Esimerkiksi Canonilla ns. ammattilaisputket tunnistaa väristä..

lauantai, 06 elokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

On kyllä taas tiukkaa touhua, ihmetyttää miten se yksi valereportteri pääsi sillon pari päivää sitten aitioihin pyörimään ilman mitään ongelmia. Lisäksi tuossa naurattaa kohta "Kaikki kielletyt tavarat heitetään roskiin eikä niitä saa takaisin" :)

-Jori Lallo

tiistai, 09 elokuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle