[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, heinäkuu 21, 2005

UMTSeissa on eroja

Taas Suomessa lomaillessa huomaa miten hyvälaatuiset täkäläiset Elisan ja TeliaSoneran GPRS- ja UMTS-verkot oikeastaan ovat verrattuna vaikkapa Etelä-Euroopassa SFR:ään, TIM:iin tai Vodafoneen, ainakin Pohjois-Italiassa ja Etelä-Ranskassa.

Suomessa pystyy katsomaan pätkimättä Ylen Mobiilisalin 3G-uutisia, kun taas Euroopassa liikkuessa ei aina meinaa saada edes kevyttä HTML-sivua auki pperaattoreiden internet-AP:n kautta. Millä kapasiteetilla siellä oikein katsellaan videoita tai käytetään muita Vodafonen Live!:n pakettihintaisia palveluita?

Tai ehkä kyse on vain siitä, että Suomessa käytän UMTS:ia Espoossa ja Helsingissä, kun taas lomaillessa olen ollut pienillä paikkakunnilla. Tosin esimerkiksi Cannesissa, Nizzassa ja Monacossa lienee sen verran paljon bisneskäyttäjiä, ettei tuokaan täysin selitä eroa.

Tästä herääkin kysymys, että priorisoidaanko koti- ja vierailevat käyttäjät eri tavalla verkoissa. Ulkomainen vieras maksaa datakäytöstä kovan hinnan (7-12 €/Mt), joten perusteluita huonon palvelun tarjoamiseen ei olisi.

Nyt kun elokuussa on Suomessa yleisurheilukisat, Elisalla ja Soneralla on ainakin mahdollisuus näyttää millaista GPRS- ja UMTS-palveluntasoa pystyvät tarjoamaan ulkomaisille toimittajille ja muille vieraille. Hotelleissa, lehdistö- ja kokoustiloissa taas katsotaan miten WLAN-pisteet toimivat ja millaista hintaa käytöstä pyydetään.

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kyllä Kolumbuksen ja SaunaElisan Umts verkoissakin on omien testien mukaan niin paljon katveita ja pätkimistä että sietäisi hävetä. Kenties Soneran ja Elisan laatu on sitten parempi kuten uhotaan.

torstai, 21 heinäkuu, 2005  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Eihän Kolumbuksella ja Saunalahdella ole omia verkkojaan lainkaan, joten luulisi verkon peiton ja yhteyksien laadun olevan aivan sama kuin Elisalla ja TeliaSoneralla.

Vai tekevätkö operaattorit kenties priorisointia niin, etteivät palvelu- tai virtuaalioperaattorit saa välttämättä samaa palveluntasoa?

torstai, 21 heinäkuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Oma 6630 patli sen verran paljon jopa Helsingin keskustassa, että pistin sen kriittisiä puheluita odottaessani aina GSM-toiminnolle..

Tässä mallissahan on se hauska piirre, että katvealueilla puhelu saattaa mennä suoraan vastaajaan, vaikka jompikumpi verkko olisikin saavutetavissa.

Henrikki

perjantai, 22 heinäkuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

(Mutuna) Suomessa kun käyttää vierasta korttia tuntuu GPRS takkuavan, mutta kotimaisella kortilla pelaavan, ulkomailla Suomalaisella kortilla tuntuu tietyissä palveluissa olevan takkuamista, vaikka paikallinen kortti toimisi hyvin.

Kokemus tapauksissa käytetty liittymän julkisia APN osoitteita -> voisiko syy olla kansainvälisten yhteksien viipeissä tai operaattorien välisissä tukoksissa (yhteensopivuuksissa), kuitenkin jossain päin taasen toimii varsin hyvin.
T:SS

maanantai, 25 heinäkuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle