[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 29, 2005

Helsinki, WLAN-kaupunkien takapajula

Siinä missä muun muassa Lahdessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa on panostettu kuntien ja yritysten toimesta avoimiin ja yhteisöllisiin WLAN-verkkoihin, Helsinki on tyytynyt seuraamaan sivusta. Hesarissa on tänään aiheesta ansiokkaasti kirjoitettu laaja artikkeli (€).

Artikkelin pääpointti on se, että siellä missä WLAN-verkot ovat yleisiä ja riittävän edullisia, on muodostunut "langaton elämäntapa". Suomessa taas on uskottu 3G-verkkoihin, jotka eivät nyt ja tuskin aivan lähitulevaisuudessakaan ole realistinen vaihtoehto "mobiiliin laajakaistaan" muille kuin työsuhdeliittymien käyttäjille. Muutamien kuntien ja yritysten hankkeet erottuvat positiivisena poikkeuksena.

Jutussa ei mainita Espoota, mutta eihän täälläkään ole panostettu avoimiin verkkoihin. Espoo ei tosin ole varsinaisesti oikea kaupunki, mutta onhan täälläkin muun muassa Haukilahdessa, Olarissa ja Matinkylässä (etenkin Iso Omena), Leppävaarassa ja Tapiolassa asutus- ja yrityskeskittymiä, joissa paikallisille verkoille olisi käyttöä.

Yksi kohta artikkelin lähtökohdissa tosin häiritsee. Siinä tyydytään lyhyesti toteamaan, etteivät hankkeet välttämättä tule kalliiksi veronmaksajille. Ainoan tietääkseni euroissa julkistetun laajan projektin eli Oulun kaupunkiverkon on kuitenkin kerrottu maksavan noin 2,4 miljoonaa euroa vuoteen 2007 mennessä. Se ei ole isojen kuntien kokonaistaloudessa ratkaiseva rahamäärä, mutta entäpä verrattuna siihen, että samaan aikaan samat kunnat säästävät peruspalveluissaan, kuten koulutuksessa ja terveydenhuollossa?

Ei tämä siis aivan kiistatontakaan voi olla. Raha on aina jostain pois, joten pitäisi miettiä mitkä tehtävät kunnille kuuluvat ja olisiko muita toteutusmalleja näille hankkeille kuin veroeuroilla rahoittaminen.

* * *


Toinen näkökulma asiaan on, että espoolaiset, helsinkiläiset ja luultavasti muuallakin Suomessa kotitaloudet ovat tosissaan innostuneet verkottumaan langattomasti. Aika usein salaamaton ja avoin tukiasema on SSID:llä default tai vastaavaa, eli tukiaseman oletusarvoilla. Moni jakaakin verkkoa naapureilleen ja satunnaisille ohikulkijoille täysin tietämättään.

Herättävänä yksityiskohtana joku on lähinaapurissani antanut tukiasemansa tunnisteeksi homerun. Tietääkseni Sonera ei tarjoa palveluaan espoolaisessa nukkumalähiössä, joten joku ilmeisesti testailee ihmisten hyväuskoisuutta. Teknisesti osaavat käyttäjät tosin tietävät, että Soneran Homerun-tukiasemat tukevat nykyisin 802.1x-autentikointia, joten käyttäjän on mahdollista erottaa aidot tukiasemat valeverkoista.

Kommentit: 4

Blogger zache_ kirjoitti:

Oulun tapauksessa pitää muistaa, että kaiketi tuo panostus uuteen teknologiaan on niitä euroja sinne myös yritysten ja keksintöjen muodossa ja että ei noita verkkoja ole pelkästään sitä varten ole rakennettu, että jengi pääsee surffaamaan ilmaiseksi.

sunnuntai, 29 toukokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Edelleen painotan sitä että kun ilmaiseksi voit wlanilla surffata jää rahaa muihin paikallisiin palveluihin, kuten parturit, kampaamot ja kauneushoitolat.. tämä jos mikä lisää työllisyyttä kunnassa ja ennenkaikkea LISÄÄ VEROTULOJA.

Jos nyt pk-seudulla tehtäisiin 10M€ avoin maksuton wlan-verkko joka nurkkaan niin ei se 10 euroa per nuppi olisi kovinkaan suuri summa siitä ilosta että wlan olisi käytettävissä kaikkialla.

Elisa ja Sonera saattaisi kyllä parahataa pahemman kerran, mutta mitäpä noista välittämään.

maanantai, 30 toukokuu, 2005  
Anonymous Tuija kirjoitti:

Jep. Bloggasinpa tuon kaupunkikolmikon minäkin ("suomen "u-uskottavimmat kaupungit".

Kaverilla on ne Turun tunnukset ja hän oli otettu hokatessaan, missä kaikkialla pitkin Suomea niillä pääsee wlaniin kiinni.

tiistai, 31 toukokuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

WiMax on jo käytössä siellä missä sitä eniten tarvitaan - kehitysmaissa.

Liberian pääkaupunki Monrovia on monien sotavuosien aikana tuhoutunut, puhelimet eli kuparilinjat eivät toimi ja sähköäkään ei löydy yleisestä jakelusta. Täällä on kuitenkin käytössä langaton netti jo vuodesta 2001 koko kaupungin alueella. Aikaisemmin se on toiminut WiFinä mutta nyt sitä saa myös WiMaxina.

MONROVIA lienee ENSIMMÄINEN JA TOISTAISEKSI AINOA PÄÄKAUPUNKI KOKO MAAILMASSA JOSSA LANGATON VERKKO ON AINOA NETTIYHTEYS.

Yhteys ulkomaailmaan hoituu tietysti sateliitin kautta ja siksi nopeudet eivät päätä huimaa - hinta kylläkin. Tällä hetkellä noin 8 kb tasaisesta yhteydestä saa maksaa 120 - 250 USD kk! Verkon käyttäjiä lienee jo tuhansia (WiFi ja WiMax).

Netti muuten toimi läpi 2003 sotakuukaudet ja oli monille ainoa yhteys ulkomaailmaan (GSM toimi myös mutta kapinalliset ampui alas pari keskeistä tornia).

keskiviikko, 08 kesäkuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle