[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, toukokuu 19, 2005

3G-puhelinten kytkykauppa Suomeen

(Päivitetty 20.5.2005 klo 00.04: miksi vain operaattoreiden pitäisi investoida 3G-palveluihin? Lisäsin mediayhtiöt.)

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) siis tänään tiedotti, että liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen haluaa purkaa matkapuhelinten ja -liittymien kytkykauppakiellon. Tämä koskee kuitenkin vain 3G-liittymiä ja -puhelimia, koska tavoite on ministeriön mukaan edistää Suomen palauttamista mobiilikehityksen kärkeen.

Minulla ei ole asiasta aivan selkeää käsitystä. Ensinnä tulee mieleen, että poliitikkojen sekaantumisella tekniikan kehitykseen ja kuluttajille tuputukseen on ollut tähän asti huonot seuraukset. Ihmisiä ei voi pakottaa käyttämään uusia palveluita tai ostamaan kalliimpia puhelimia osamaksun muodossa.

Toisaalta taas Saunalahti on jo tarjonnut vuokrapuhelimia, joiden yhteen on ainakin lehti- ja TV-mainoksissa paketoitu myös liittymä oheispalveluineen. Jos tätä ei ole haluttu tai voitu kieltää, ei ole oikein jäänyt perusteluja kieltää suoraa kytkykauppaakaan.

Kolmanneksi tulee mieleen, että miksi tämä kytkykauppa nyt rajattiin "3G-puhelimiin", joiden määritelmä on epäselvä. Tarkoittaako se vain WCDMA-verkkojen puhelimia? Entä EGPRS-päätelaitteet, joilla päästään teoriassa lähelle WCDMA:n nykynopeuksia? Tai entä jatkossa CDMA450- tai Flash-OFDM-päätelaitteet (jos/kun 450 MHz -taajuus otetaan hyötykäyttöön), ovatko ne 3G:tä? Tai onko (E)GPRS- ja WLAN-verkkoja tukeva puhelin 3G-puhelin?

Kaiken lisäksi kytkykauppasäädöstä suunnitellaan tässä vaiheessa määräaikaiseksi. Mitä se tarkoittaa kytkyliittymää hankkivalle kuluttajalle tai palveluita kehittävälle operaattorille? En tiedä, mutta epäilen, että moni muukin miettii samaa kysymystä.

* * *

Nähtäväksi jää saadaanko kuluttajia houkuteltua uusien palveluiden käyttöön kytkykaupan avulla. Toinen mahdollinen skenaariohan on se, ettei uusia palveluita raskita käyttää, kun "ilmaisesta puhelimesta" maksetaan jo 15--30 euron kuukausimaksua.

Se ei Suomea nosta mobiilipalveluissa kehityksen kärkeen, että ihmisille saadaan taskuun kalliimpia puhelimia. Olennaista on, käytetäänkö uusia palveluita sekä sijoittavatko mediayhtiöt ja operaattorit rahaa niiden kehittämiseen.

Tunnisteet:

Kommentit: 1

Anonymous J kirjoitti:

Todella mielenkiintoista nähdä, miten aggressiivisesti suomalaiset operaattorit puhelimia alkavat subventoida. Muualla Euroopassa 3G-käyttäjien ARPU on kuitenkin >50% suurempi kuin keskivertokäyttäjien, sikäli halvan puhelimen kääntöpuoli ei välttämättä ole kallis kuukausimaksu - jos operaattorit siis oikeasti subventoivat puhelimia. Muualla Euroopassa subventoidut kännykät ovat monesti lukittuja operaattoriin, jota ilmiötä Suomessa tuskin tullaan näkemään.

torstai, 19 toukokuu, 2005  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle