[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, maaliskuu 27, 2005

Digiboksista ja kiintolevytallentimesta

Otin viikko sitten kotiin testiin Handanin kaapeliverkon digiboksin, jossa on 120 Gt kiintolevy ja kaksi viritintä. Olen huomannut, että suhde televisioon mediakuluttajana on muuttunut paljon. Voin katsoa ohjelmia silloin kun huvittaa ja vaikka siirtää katsomisen tauolle kesken ohjelman. Olen itse asiassa katsonut useampia ohjelmia kuin aiemmin, koska nyt olen nähnyt niitäkin, jotka ovat aina tulleet "väärään" aikaan. Eikä ole enää väliä unohtaako jonkun ohjelman, koska suosikit tallentuvat automaattisesti kiintolevylle. Ohjelmien tallentaminen on helppoa. Tähän riittää, että graafisesta ohjelmaoppaasta (EPG) klikkaa haluamiaan ohjelmia, ja hyväksyy kellonajat.

Mobiililaitteisiin tämä liittyy sikäli, että tässä olisi paljon mahdollisuuksia hyödynnettäväksi. Miksei digiboksia voi kauko-ohjata kännykällä, esimerkiksi tallennusten ajastuksessa? Miksei ohjelmia voi napinpainalluksella kopioida puhelimeen sopivassa koossa Bluetoothin tai muistikortin kautta?

Arvelen, että näin tulee käymään, ja kysyntäähän on jo. Tähän asti tällaiset viritykset on vain joutunut rakentamaan pääasiassa itse. Rakennuspalikat ovat periaatteessa yksinkertaiset; Linux-kone, antenni-, kaapeli- tai satelliittilähetysten DVB-sovitinkortti ja PVR-/VDR-softa. Tai vaihtoehtoisesti digiboksi, josta elokuvat ja ohjelmat saa mobiililaitteeseen suoraan tai PC:n kautta.

Pisimmällä kodin viihdekeskuksen konseptin tuotteistamisessa tuntuu olevan tällä hetkellä Microsoft, jonka Windows XP Media Center 2005 -käyttöjärjestelmä (ja mobiililaitteiden Portable Media Center -versio) tukee periaatteessa kaikkia näitä toimintoja. Harrastajat suosivat Linuxia, mutta VDR-softien virittelyssä tarvitaan vielä osaamista, eikä kuluttaja voi hakea valmista tuotepakettia monestakaan kaupasta. Viime viikolla tosin näin Linux-pohjaisen Dreamboxin ison KaDeWe-tavaratalon hyllyllä Berliinissä.

Laitevalmistajat näyttävät pelkäävän tällä hetkellä tekijänoikeussyytöksiä, joiden vaikutuksesta esimerkiksi tässä Handan-boksissa on videoiden kopiointi ulospäin USB-liitännän kautta estetty ohjelmallisesti. Topfieldin vähän vastaavassa laitteessa (5100-sarja) sekin tosin onnistuu. Sitä en kuitenkaan raski hankkia, kun maksaa Suomessa noin 600 euroa.

Teknisesti kätevin liitäntätapa olisi kuitenkin 802.11b-/g- tai Ethernet-sovitin ja HTTP-pohjainen hallintaliittymä. Sen jälkeen esimerkiksi digiboksin kauko-ohjaus onnistuisi melkein millä tahansa web-selaimella varustetulla laitteella. Ja puhelimeen voisi tarvittaessa tehdä helppokäyttöisemmän kaukosäätimen oloisen käyttöliittymän.

Nokian idea Bluetoothista digibokseissa on ihan hyvä, mutta vähän etuajassa. Kamerapuhelimen kuvanlaatu ei ole ollut vielä riittävän hyvä, jotta olisi vaikkapa paljon lomakuvia puhelimessa. Toisaalta tiedonsiirto on ollut vielä liian hidasta, jotta esmes kymmeniä kuvia viitsisi katsella television kautta. Eikä ominaisuudesta ole ratkaisevaksi kilpailutekijäksi, kun Nokian Mediamasterit ovat muilta osin kilpailijoihin nähden heikosti varusteltuja, käytettävyydeltään surkeita ja silti kalliita.

Tunnisteet:

Kommentit: 7

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tsekkaappa http://www.welltonway.com/, näillä ollut broadbandboxissaa wap-palvelin jo vuoden verran

sunnuntai, 27 maaliskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tällaisen kodin viihdekeskuksen voi toki rakentaa myös MacOSX-pohjaisena, jolloin jää monta päänsärkyä väliin... Uusi Mac Mini on ainakin ulkoisesti olohuonekelpoinen!

Itsellä tällä hetkellä käytössä:
-Kaiken keskipisteenä: Apple 1,25GHz G4 iMac, josta kuva tykkiin VGA:lla ja vanhaan telkkariin komposiittivideona
-DigiTV-viritin: Elgato EyeTV400
-Ajastuksiin yhdellä hiiren klikkauksella suoraan Telkku.comista: Firefox ja http://kaunis.to/eyetv/
-Kaukosäädin: ATI RemoteWonder II
-Ulkoinen äänikortti digitaalisella äänen ulostulolla: M-Audio Sonica Theater
-ja PALJON levyä, sillä sitä kuluu...

Suomalaisilta kanavilta tallennetut DigiTV-lähetykset ovat omien kokemusten olleet tähän asti 100% DVD-speksit täyttäviä, joten ne voi parilla hiiren klikkauksella polttaa standardiksi DVD-levyksi ilman uudelleenpakkausta.

Mobiililaitteisiin tallennukset siirtyvät taas parilla hiiren klikkauksella FFMpegX:llä tai onnistuisi varmaan myös Quicktimella. Lisäksi DVD:t saa taskukokoon esim. Handbrakella...

Tällä tavalla siis Ompuilla!

=)juha

keskiviikko, 30 maaliskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Toivottavasti näitä kotipalvelin softia saa kohta jo ihan open source pohjalta.

Itse etsiskelin vast'ikään 3GPP-striimaussoftia, mutta kovin moneen en törmännyt.

Onko joku virittänyt 3GPP-streamin jo omalle kotiserverille? Konversio lennosta jostain toisesta formaatista olisi tietty hieno.

Helixin softat taitavat olla ainakin liian kalliita.

t. Ville Karinen

keskiviikko, 30 maaliskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse suunittelin ja kokeilin viime viikonloppuna tälläisen kokoonpanon väsäämistä tosin ilman digi-tv:tä.

Tietokone dvb kortilla tai dreambox jossa on softa jolla saa valittua halutut tv/radio ohjelmat helposti. Tietokone kaappaa halutut radio ja tv ohjelmat hakemistoon josta niitä voi sitten katsella tai vaikka pyörittää streamina. Esimerkiksi oma "nettiradio" pelkästään halutuista ohjelmista olisi hyvin mielenkiintoinen konsepti.

Tuon lisäksi ohjelma voisi automaagisesti pakata videot / musiikkitiedostot mobiililaite yhteensopivaksi (smartmovie ja xvid) ja puhelimessa pyörisi vaikka p3nfs softa (vaatisi pientä puukottamista jotta sen saisi taustalle) jolla puhelimen tiedostojärjestelmän saa näkymään linuxissa. Videotakaappaava tietokone tarkkailee että onko puhelin bluetoothin kantomatkan sisällä, jos on niin avataan yhteys p3nfs ohjelmaan. Tuon jälkeen tarkistetaan että onko puhelin latauksessa jos on, niin sitten poistetaan vanhat mediatiedostot puhelimesta ja siirretään uusimmat tilalle. Tuossa voisi olla vaikka että puhelimessa pidetään aina 200MB edestä mediaa jonka luulisi riittävän jo pieneksi viihdykkeeksi.

torstai, 31 maaliskuu, 2005  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Thank you!
[url=http://lhsrlsqp.com/pwal/bzrs.html]My homepage[/url] | [url=http://lgpersjn.com/wahf/zfad.html]Cool site[/url]

tiistai, 14 marraskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Good design!
My homepage | Please visit

tiistai, 14 marraskuu, 2006  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Good design!
http://lhsrlsqp.com/pwal/bzrs.html | http://qafqaqsi.com/hrto/sqdo.html

tiistai, 14 marraskuu, 2006  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle