[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, kesäkuu 18, 2004

Muisti ja kaista kortilla

Äänenlaadun ja sovellusten kannalta mobiililaitteesta saisi jo vaikka MP3-soittimen, mutta ongelmana on muistin kalleus erillislaitteiden eli MP3-soittimien hintaan ja muistikapasiteettiin verrattuna. Esimerkiksi 1024 mrgatavun MMC-kortti maksaa vielä sangen paljon, kun yksin tuolla rahalla saisi pari-kolme Apple iPodia kymmenien gigatavujen kiintolevyllä.

Nykyisellä kapasiteetilla toimivampi keino onkin tuoda musiikki "suoratoistona". Yksinkertaisin tapa on perinteinen analoginen FM-radiovastaanotto, joka onnistuukin jo monien valmistajien puhelimilla. Toinen on "striimata" musiikki internetistä (E)GPRS- tai UMTS-verkossa. Esimerkki tällaisesta on Sonyn ja TeliaSonera Finlandin avaama StreamMan-palvelu. Se on aluksi kuukausimaksuton, mutta GPRS-liikenteestä maksetaan jo tässä vaiheessa. Sovelluksen idea selviää hienosta Flash-demosta.

Jatkossa StreamMan-palvelusta veloitetaan sekä GPRS-liikennemaksu että kuukausimaksu. Soneralta arvioidaan, että dataa siirtyy musiikkia Series 60 -puhelimeen siirtäessä noin 8 Mt/tunti. Kuukausimaksu ei kuulemma ole "ainakaan kymmeniä euroja". Tästä voi vetää johtöpäätöksen, että operaattoreiden tarjoama 100 Mt/kk GPRS-limitti ylittyy nopeasti, minkä jälkeen käyttö on järjettömän kallista. Miksi ihmeessä näitä ei paketoida järkevän hintaisiksi paketeiksi, joita raskisi oikeasti käyttää omalla kustannuksella?

En vielä päässyt itse kokeilemaan tuota, koska se toimii Soneran mukaan vain Nokia 6600:ssa eikä WAP-palvelussa tarjota imurointilinkkiä 7610:lle. Onhan 7610:ssa tosin yhden alaversion verran uudempi S60-softa.