[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, toukokuu 26, 2004

Telkku.com Nokian Java-puhelimiin

Suosittu Telkkku.com on saanut Javalla toteutetun uuden käyttöliittymän. SMS-viestillä tilattava ja useimmissa Nokian värinäytöllisissä puhelimissa toimiva sovellus maksaa 5 euroa, jolla saa käyttöoikeuden vuoden 2004 loppuun asti.

* * *

Ennen minusta tuntui epämukavalta ajattelu, jossa "työasemaversio" (HTML-käyttöliittymä) on ilmainen ja saman palvelun mobiilikäyttöliittymä maksullinen. Esimerkki tällaisesta oli Nordea Solo -verkkopankki, jonka WAP-palvelu oli maksullinen, mutta mobiililaitteissakin toimiva tekstiversio ilmainen. Nordeakin huomasi nopeasti aikojen muuttuneen ja muutti myös WAP-käyttöliittymänsä maksuttomaksi.

Javalla tai natiivisti Symbianille toteutettu käyttöliittymä on kuitenkin eri asia, koska siinä voidaan toteuttaa älykkäämpi käyttöliittymä ja navigointi kuin pelkkä teksti- ja kuvasivu, tyylikäs visuaalinen ilme ja monenlaisia lisätoimintoja. Javalla eivät tosin kaikki hienoudet onnistu, koska kaikkiin laitteen tai käyttöjärjestelmän rajapintoihin ei päästä käsiksi. Esimerkiksi toteuttamalla tuon telkku.com-sovelluksen natiivisti Nokian Series 60:lle voitaisiin sillä vaikka siirtää kiinnostavat TV-ohjelmatiedot puhelimen kalenteriin, jolloin niistä saisi halutessaan automaattiset muistutukset ja tiedot synkkautuisivat myös PC-kalenteriin.

Ongelma Symbian-toteutuksessa on kustantajan ja palveluntarjoajan näkökulmasta se, että laitekanta on hurjasti pienempi kuin Java-laitteilla. Viime syksynä TeliaSonera Finlandilta kerrottiin minulle, että heidän asiakkaillaan on lähes 400 000 Java-puhelinta, kun samaan aikaan Series 60 (Symbian) -laitteita oli vain 30 000. Toinen ongelma on se, että Symbianille softan kehitys on huomattavasti vaativampaa (lue: kalliimpaa) kuin Javalla toteuttaminen.

Onneksi Java MIDP 2.0 parantaa yleistyessään tilannetta huomattavasti. Nokialla on jo MIDP 2.0:n tuki monissa uusissa laitteissa, esimerkiksi 6230, 6600, 6820, 7610, 7700 ja 9500 Communicator.