[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, toukokuu 22, 2004

QWERTY-näppäimistöjä tulee lisää

Ei tarvitse olla suuri ennustaja nähdäkseen, että enemmän tai vähemmän minikokoisista QWERTY-näppäimistöistä tulee tänä ja vielä ensi vuonnakin kasvava trendi mobiili- ja PDA-laitteissa. Syykin on selvä: laitteissa on aiempaa paremmat kalenteri-, muistiinpano- ja sähköpostitoiminnot, joihin QWERTY-näppäimistö on useimmille luontevin tekstinsyöttötapa.

Loppuvuoden kiinnostavimpia puhelimia tältä osalta ovat mielestäni Motorola MPX ja Nokia 9500 Communicator. Pienemmissä laitteissa Nokialla on mallit 6810 ja 6820. Tuosta sarjasta puuttuu minusta selkeästi Series 60 -versio pienen älypuhelimen ominaisuuksilla ja QWERTY-näppäimistöllä varustettuna. Arvelenkin, että Nokia julkistaa tällaisen mallin vielä tänä vuonna, joko Nokia Connection -tapahtumassa kesäkuussa tai Nokia Mobile Internet Conferencessa syksyllä.

Aina QWERTY-näppäimistöä ei haluta tai voida integroida laitteeseen, mutta se voi toimia myös lisälaitteena. Think Outside tuo kesäkuussa markkinoille US$ 150:n hintaan Bluetoothilla toimivan langattoman näppäimistön PDA-laitteille.

Ongelmahan noissa jenkkimalleissa on se, ettei niistä puuttuvat skandinaaviset merkit. On tuskaa hakea ääkkösiä erikoismerkkien takaa. Luullakseni tästä johtuen esmes HP ei ole tuonut QWERTY-näppäimistöllä varustettuja kämmenmikrojaan Eurooppaan, kuten iPaq h4355.