[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 23, 2004

Linuxin tai Windows 95/98:n asentaminen Pocket PC:hen

Vaikkei Pocket PC aina niin vakaa ympäristö olekaan, mieleeni ei tulisi vaihtaa sulautettua käyttöjärjestelmää, joka on sille suunniteltu ja toimivaksi testattu. Linux Pocket PC:ssä on kuitenkin jo vanha juttu. Projekteja on useita. Niiden kanssa puuhaavat ovat sitä mieltä, että laitteesta saadaan näin enemmän irti, koska Linuxolla voidaan tehdä lähes mitä tahansa. Toinen asia taas on, että mitä laitteen ominaisuuksista voidaan hyödyntää, esimerkiksi bluetooth- ja wlan-yhteydet tai sormenjälkitunnistus. Uudempi hanke on ajaa Windows 95/98:ia Pocket PC:ssä. Viritys toimii i386-emuloinnilla eikä ole tekijänkään mukaan vielä oikeasti käyttökelpoinen, koska esimerkiksi hiiren korvike ei toimi oikein.

Edellytys käyttöjärjestelmän vaihtamiselle on flashättävä muisti laitteessa. Tällaisia on monissa HP iPaqeissa ja ainakin osassa ASUSin myPal-malleissa.

Näitä säätäjien virittelyjä kiinnostavampaa on minusta se, että kämmenlaitteiden suorituskyky kasvaa ja niissä voidaan ajaa jatkuvasti lähemmäs oikeita Linux- tai Windows-sovelluksia. On kiinnostavaa seurata yhdistyvätkö Microsoftilla sulautetut ("Embedded") Windowsit aikanaan Pocket PC:n kanssa. Käyttöliittymät, näyttökoot ja muut ominaisuudet voivat silti jatkossakin vaihdella.