[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, toukokuu 22, 2004

Kalliit WLAN-hotspotit vastatuulessa

Joulukuussa 2002 perustettu Cometa Networks ehti rakentaa Yhdyvaltoihin 250 WLAN-hotspotin verkon, kunnes 19.5.2004 se tiedotti lopettavansa toimintansa. Syy ilmoitukseen oli rahahanojen sulkeutuminen omistajilta. Yrittäjiä USA:ssa edelleen riittää, mutta aika moni yritys on huomannut ettei rahan nyhtäminen hotspotien käyttäjiltä onnistu, vaan sen toivotaan kuuluvan hyvään asiakaspalveluun. Oikeastihan ilmaista palvelua ei ole, joten hinta on sitten leivottu kuppilan kahvin ja pullan hintaan mukaan.

Virossa Tele2 tarjoaa maksutonta WLAN:ia lähinnä Statoilin huoltoasemille asennetuilla tukiasemilla. Virossa avoimia hotspoteja on toki enemmänkin, ja niistä löytyy hyvä lista osoitteesta www.wifi.ee. Suurin osa tukiasemista on ilmaisia ja avoimia.

Suomessa laajin hotspot-verkosto taitaa olla edelleen TeliaSoneran Homerun, mutta niiden käyttö on maksullista ja vaatii rekisteröitymisen käyttäjäksi. En ole tosin nähnyt tai kuullut, että sitä kovin moni hyödyntäisi. Jos olisin johtaja TeliaSoneralla, tarjoaisin vaikka kesäkampanjana (liikematkustajien lomaillessa) maksutonta tutustumista palveluun, jotta ihmiset jäisivät "koukkuun". Sitten syksyllä olisi ehkä enemmän syytä vinguttaa firman luottokoiraa ja rekisteröityä käyttäjäksi. Edit 23.5.2004: Esko Matikainen kokosi listan suomalaisista maksuttomista WLAN-pisteistä. Niitä näyttää olevan aika vähän verrattuna Viron +300:aan. Laittakaa sähköpostia, jos tiedätte lisää.

Suhtaudun aika skeptisesti maksullisiin ja suljettuihin hotspoteihin. Jos esmes työmatkalla haluaisi vain lukea nopeasti sähköpostinsa tai ottaa etäyhteyden työpaikan verkkoon, ei siitä kannata maksaa tyypillistä 20 euron korvausta koko illasta. Ja jos rekisteröityminen on työlästä, jää jo se tekemättä. Parhaiten uskoisin toimivan, että lentoasemat, kuppilat, kokouskeskukset ja vastaavat vain leipoisivat hotspot-palvelun siihen varsinaisen tuotteen hintaan mukaan. Tämä voisi olla suuruusluokkaa euro tai pari per lentolippu.