[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 23, 2004

HS: "Umts-kriitikko ennusti oikein"

Hesarin taloussivuilla on tänään kiinnostava juttu (vaatii tilaajatunnuksen) UMTS-tekniikasta ja -verkoista. He olivat haastatelleet Arto Karilaa, entistä TKK:n professoria ja nykyistä itsenäistä konsulttia. Karilan mielestä hän on ollut oikeassa UMTS-kritiikissä ja on sitä edelleen. ""Tekniikka ei vieläkään ole kypsää, ja muut tekniikat ovat ajamassa umts:n ohi."

Karila ei jutussa vain perustele mitä nämä ohi ajavat tekniikat ovat. Siinä mainitaan ensin CDMA2000, mitä ihmettelen, koska se on käsittääkseni hyvin samankaltainen WCDMA-tekniikka kuin UMTS, mutta on pieniä teknisiä eroja. Lisäksi jutussa mainitaan WLAN, mutta ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole onnistunut rakentamaan kattavia laajojen alueiden langattomia lähiverkkoja. On tosin kiinnostavaa seurata mitä "mobiiliksi DSL:ksi" kutsutusta WiMAX:sta tulee. Sitäkään ei kuitenkaan voine kutsua ohi ajavaksi tekniikaksi ennen kuin tiedetään milloin standardi on edes valmistunut. WiMAX-laitteita odotetaan markkinoille vuosien 2006--08 aikaan.

Minä olen varovaisen toiveikas UMTS:n suhteen. Lisänopeudet kelpaisivat ainakin iPaq-käytössä ja miksei vain puhelimellakin, mutta käyttö ei saisi olla juuri nykyistä (E)GPRS:ää kalliimpaa. Tuo voi olla liikaa toivottu. Tällä hetkellä kahden ison suomalaisen operaattorin tiedottajat lähinnä hehkuttavat miten hienosti bitit lentävät UMTS:lla, mutta yritäpä saada UMTS-SIM-kortti itse testiin! Kerran sainkin tuota kokeiltua, mutta se toteutui Nokia 6650:n prototyypillä ja 128 kbit/s tasolle rajoitetulla SIM-kortilla. Teoriassa päätelaite kykenee 384 kbit/s nopeuteen.